Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Podhoran je na prodej, radnice zvažuje možnosti

Hotel Podhoran na Masarykově náměstí měnil posledních dvacet let několikrát svého majitele. Žádnému z nich se nepodařilo využít potenciálu hotelu s velkou ubytovací kapacitou přímo v centru města a hotel od roku 1989 nedoznal žádných zásadních stavebně-technických změn. Nyní je opět na prodej. Zvěsti o jeho případném využití pro sociálně nepřizpůsobivé občany víří ve městě živé diskuse.„Máme velký zájem na tom, aby ve městě byl klid. Snažíme se hledat řešení situace,“ uvedl starosta města Zdeněk Pánek. O koupi hotelu v těsném sousedství radnice budou rozhodovat městští zastupitelé patrně do konce letošního května.


Nabídku na odkoupení hotelu Podhoran v samotném centru města Bystřice pod Hostýnem předložil radnici v závěru roku 2011 kroměřížský podnikatel Radovan Křemeček, jednatel společnosti Hotel Podhoran, s. r. o. Společnost chce za budovu z roku 1974 částku 25 mil. Kč., jinak ji prodá jinému zájemci jako bydlení pro sociálně nepřizpůsobivé občany. Nabídka ovšem přišla ve velmi nepříznivé době. Město bojuje s ekonomickou recesí už třetím rokem, a navíc právě dokončuje řadu velkých projektů. „Snažili jsme se o maximální rozvoj města s využitím evropských dotací, protože tato šance se už nebude opakovat,“ vysvětluje starosta Pánek. Prostředky města jsou proto velmi omezené, radnice musela výrazně seškrtat městský rozpočet a v závěru roku došlo i na propouštění úředníků. „Máme velký zájem budovu odkoupit a předejít možným problémům. Ovšem město má v současné ekonomické situaci velmi těžkou pozici, takže musíme jednat s bankovními domy o možnostech přijetí úvěru,“ uvedl starosta města Z. Pánek.


Koupě Podhoranu by si vyžádala nejen investici do budovy samotné, ale téměř stejně velkou investici – v odhadech jde o částku 23 mil. Kč – do její rekonstrukce. Tepelně-izolační vlastnosti budovy jsou zcela nevyhovující a nutné jsou i opravy všech rozvodů, nemluvě o potřebě nového architektonického řešení této městské dominanty. V současné době město zadalo zpracování nového odhadu nemovitosti. Hospodaření města totiž podléhá zákonu o obcích. „Při úplatném převodu majetku se cena sjednává ve výši, která je v daném místě a čase obvyklá,“ cituje ze zákona právník města Martin Olša. Podle jeho slov musí být každá odchylka řádně zdůvodněna. „Jakmile budeme mít všechny podklady, svoláme mimořádné zastupitelstvo,“ dodal Z. Pánek.


Radnice přitom má zpracovaný předběžný návrh, jak by se dala budova v těsném sousedství využít. „Pozice budovy je pro úřad klíčová, mohli bychom zde soustředit pracoviště dosud sídlící v jiných budovách, zejména na ulici 6. května,“ domnívá se starosta. Návrh zahrnuje zachování restauračního provozu a asi třetinové kapacity ubytování, která je výrazně předimenzována (cca 150 lůžek – pozn. red.). Z části hotelových pokojů by se daly vybudovat malometrážní byty, část prostor by bylo možné pronajmout podnikatelským subjektům.


„Podmínkou koupě je kromě přidělení úvěru také čistý list vlastníků, tedy žádné dluhy ani půjčky svázané s objektem,“ zdůraznil starosta Pánek. Právě stomilionový dluh vázaný na budovu Podhoranu byl hlavním důvodem, proč město před lety hotel nekoupilo za nabízenou cenu 5 mil. Kč. Hotel naproti kostela na bystřickém náměstí byl v poslední době využíván zejména k příležitostnému ubytovávání pracovníků stavebních firem. Krychlová budova v socialistickém stylu stojí na místě bývalé Záložny z 19. století.

-jan-



Design By Macik