Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Archeologická vycházka

V sobotu 21. dubna přijalo 20 zájemců archeologické sekce Muzejní společnosti Olomouc pozvání k vycházce po stopách hornické činnosti na úpatí Hostýnských vrchů. Její účastníci se sešli na bystřickém náměstí s Daliborem Kolbingerem a společně pak odjeli do Loukova, odkud se pěšky přesunuli do lesa nad bývalý Vojenský opravárenský závod.


Na několika místech se zde nalézají stopy po primitivním dobývání kovových rud. V místním potůčku se dokonce podařilo najít tzv. pecku, oblý „kámen“, z nějž naši předkové dokázali získat kov. Směrem ke chvalčovskému Kozinci jsme našli stopy po neúspěšném založení šachty.


Konvoj vozidel potom pokračoval až do Komárna, kde na dolním konci u říčky Juhyně zůstaly pozůstatky hamru, manufaktury na zušlechťování rud a zpracování kovů. Zájemci si odvezli odpad z výroby a na několika místech nalezli pozůstatky z uhelných milířů. Dalibor Kolbinger doplnil nálezy stručným výkladem.


Předposlední zastávkou byla klauza na plavení dříví, kterou lze najít pod silnicí z Tesáku na Troják. Tato klauza je dnes značně zanedbaná, ucpaná, zanesená bahnem a určitě by si zasloužila alespoň nejnutnější údržbu.


Vycházka skončila na Čerňavě, kde jsme hledali pozůstatky po těžbě kamene. Snad právě odsud pochází jeden ze základních kamenů Národního divadla v Praze. Před odjezdem z Tesáku se amatérští archeologové z Olomouce pod vedením PhDr. Kalábkové, vedoucí katedry archeologie Univerzity Palackého, dohodli, že příští rok se sejdou v Bystřici opět, aby se s D. Kolbingerem věnovali dalšímu tématu z podhostýnské archeologie.
                                                                       
PaM



Design By Macik