Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Úklid Hostýnských vrchů

Dne 20. dubna 2012 za krásného slunečného počasí se třída 8.B ze Základní školy T. G. Masaryka zúčastnila akce Úklid Hostýnských vrchů neboli Akce Z.  Zaměřili jsme se  především na sbírání odpadků v lese, abychom i my podpořili naším velkým zápalem životní prostředí! Do akce se vydalo několik početných skupin například ze ZŠ Bratrství  nebo z výchovného dětského ústavu. Každá skupina šla po jiné trase. My jsme se vydali  z Rusavy – Hořanska k hotelu Říka ve Chvalčově. Na Rusavu nás dopravil pohodlný autobus, takže naše nohy se pomalu, ale jistě připravovaly na dlouhou túru. Ač nás hned na začátku čekal veliký kopec, nikoho to neodradilo a hned po vystoupení z autobusu se začala naše skupina o počtu 23 dětí štrachat na vrchol. Ani jsme se nenadáli a stáli jsme na rozcestí. „Na Klapinov už schází jen necelý kilometr,“ zaradovali se všichni. Pan učitel Dedek nám rozdal černé pytle a průhledné rukavice se slovy: „Nesbírejte nic nebezpečného!“ Za menším kopečkem už následoval Klapinov, kde jsme dostali přestávku na odpočinek i svačinu. Na tomto místě jsme se střetli s deváťáky z Bratrství. Pan učitel našel u jedné dřevěné lavičky větší baterku, uvnitř se nacházel roztok se sírou. „Tohle tady nemůžeme nechat,“ prohlásil, a tak tu věc hodil do černého pytle a schoval do svého prostorného batohu. Svižným tempem jsme pokračovali na Chvalčov, kde celá třída obdivovala malé, ještě nevylíhlé pulce. Byl to vskutku netradiční zážitek, a že těch pulců ale bylo! Prohlížení slizkých vajíček doprovázel i občasný jekot některých děvčat, protože kluci se snažili docílit toho, aby si na malé černé pulce holky sáhly vlastníma rukama.


Jenže čas nás tlačil, a tak jsme dále pokračovali směrem k hotelu Říka. Cestu si někteří žáci zpříjemnili zpěvem různých písní, avšak nejoblíbenější byla ,,Máme doma obludu“ známá z filmu Jak se krotí krokodýli. Kolem 12. hodiny jsme dorazili na místo rozchodu, kde celá akce končila. Pan učitel byl velice spokojen s naším výkonem, protože jsme dohromady nasbírali tři skoro plné pytle odpadků!


Tato akce byla opravdu velmi podařená, užili jsme si dost legrace a také pomohli Hostýnským vrchům. Poznali jsme spoustu nových, pro nás neznámých rostlin a živočichů a také jsme se sblížili jako třída. Zajímavá byla i zábava kluků, kteří nemohli odolat a už použité rukavice naplnili vodou a házeli si s nimi. Naštěstí jejich radovánky všichni přežili v suchu. Doufáme, že se úklidu Hostýnek  budeme moci zúčastnit i příští rok. Nakonec – třeba už tato pomoc ani nebude nutná, protože lidé jsou každým rokem ukázněnější.

 

Michaela Kolářová a Adéla Novosadová 8.B.



Design By Macik