Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřické děti zpívají (i) hanácké písničky

Báseň Haná z knížečky „Ryme a špryme“ od Karla Dostála z roku 1912 začíná slovy: „Od svatyho Kopečka až po svaté Hostén, to je naša očena, z černé hlene rostem“. Připomíná nám, že se nacházíme na rozhraní tří lokalit – Hané, Záhoří a Valašska. Vedle valašského folklóru, který je zde známější díky souborům Píšťaličky, Malá Rusava, Voděnka a Bukovinka, se u nás zpívají i písničky z Hané. Důkazem toho je každoroční soutěž „O hanáckého kohóta“ v minulosti spojená se jmény Ireny Jelínkové, Lenky Matelové, Lenky Králové, Aleše Studeného a Katky Zapletalové.


Letošního jubilejního XX. ročníku, který se konal 28. 3. v Domě kultury v Kroměříži, se zúčastnilo 11 zpěváků z našeho města. Mezi 45 soutěžícími z 11 škol okresu se rozhodně neztratili. V I. kategorii získal čestné uznání Jakub Neradil ze ZŠ Bratrství. Ve II. kategorii získala čestné uznání Hana Koblihová z téže školy. III. kategorie byla nejpočetnější. Čestné uznání si vyzpívala děvčata ze ZŠ Bratrství Dagmar Míčková a Alena Dostálová. 3. místa obsadily Zora Matějčková a Kateřina Váňová ze ZŠ T. G. M., 1. místo si vyzpíval David Navrátil z Bystřice, nyní student Gymnázia L. Jaroše v Holešově. Ve IV. kategorii – vícehlas obsadila děvčata z Vrabčáků ZŠ T. G. M. Zora Matějčková a Kateřina Váňová 2. místo.


Do krajského kola, které se uskutečnilo 15. 4. v klubu Dukla v Prostějově, postoupili Zora Matějčková, Kateřina Váňová a David Navrátil. V silné konkurenci 40 zpěváků z Olomouce, Přerova, Prostějova, Zábřehu, Šumperka a Kroměříže získala Zora Matějčková 3. místo a David Navrátil 2. místo s postupem do celostátního kola „Zpěváček 2012“, které se uskutečnilo 11.–13. 5. v lázních Velké Losiny.  David se do finále probojoval už podruhé, a měl tak možnost reprezentovat v konkurenci 47 zpěváků lidových písní nejen Hanou, ale i naše město.
Pavla Caletková



Design By Macik