Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nejvýznamnější dokončené stavební akce města 2011/2012

Nejvýznamnější dokončené stavební akce města 2011/2012 – pojďte s námi

 

Prohlídku nejvýznamnějších stavebních akcí města dokončených v loňském a letošním roce uskutečnili vedoucí představitelé města, zastupitelé i odpovědní pracovníci 23. května 2012. Prezentovány byly projekty „Oprava západního fasády a jihozápadního koutu fasády zámku v Bystřice pod Hostýnem“, Přístavba šaten Základní školy T. G. M. – II. etapa“ a „Centrum pro seniory Zahrada“ .

Rekonstrukce zámeckých fasád trvala 14 let
Závěrečná část rekonstrukčních prací probíhala od května 2011 do listopadu 2011 s celkovými náklady 5.656.883 Kč, z toho částka 4.242.662 Kč pocházela z dotace Ministerstva pro místní rozvoj ČR, z programu Revitalizace vojenských objektů, zbytek byl financován městem. Firma MORAVASTAV Kroměříž provedla obnovu omítek, původních profilací říms, plastických prvků fasády a opravu truhlářských, kamenických, klempířských a zámečnických prvků. Vsazena byla nová kastlová okna, zachovalá okna prošla repasí. Obnovena byla původní profilace korunních říms a repasovány ozdobné mříže na oknech v přízemí, umístěny nové celodřevěné kazetové dveře s tmavohnědou lazurou, klempířské prvky provedeny v mědi. V podezdívce západní fasády byl ponechán jako připomínka jediný zachovalý fragment původního proslulého loudonského skleníku – vstupní schod. 
Postupné opravy zámeckých fasád trvaly celkem 14 let, byly závislé na úspěšnosti projektů a získávání dotací. V příštím roce by se mělo začít rekonstruovat v zámeckých interiérech.  Prioritou je oprava elektroinstalace, ale také oprava vstupního mostu do zámku, který je po statické stránce ve špatném technickém stavu. Město chce v budoucnu využívat zámek po celý rok, zejména kruhový sál a výstavní sály.

První samostatné šatny od roku 1897
Druhá, poslední etapa přístavby šaten ZŠ T. G. M. začala v září 2011 a byla dokončena v dubnu 2012. Náklady na druhou etapu činí 8.134.835 Kč, z toho dotace Ministerstva financí ČR pokryla 7.000.00 Kč a zbytek byl financován z vlastních zdrojů města, zařízení interiérů zabezpečila škola na vlastní náklady. Do března 2012 byl původní objekt základní školy rozšířen o novou dvoupodlažní budovu s šatnami pro žáky v přízemí a dvěma učebnami, dvěma kabinety, toaletami a skladem školních pomůcek v poschodí. V celém objektu jsou nové rozvody teplé a studené vody, odpady, vnitřní rozvody ústředního topení, elektroinstalace a vzduchotechniky.
Práce na přístavbě budovy ZŠ T. G. M. trvaly celkem tři roky a probíhaly ve dvou etapách. Škola má nyní po 115 letech své existence poprvé samostatné, moderním hygienickým požadavkům  vyhovující šatny. Skončila doba, kdy se žáci (škola jich má v letošním roce 425) museli přezouvat a převlékat na chodbách a ve třídách. Jak uvedl ředitel školy Mgr. Alexandr Hrycík, také nové odborné učebny jsou pro školu tím správným krokem do 21. století.


Centrum pro seniory začne žít naplno v září 2012
Objekt byl předán firmou Wachal jako stavebně dohotovený k 30. 4. 2012. V současné době provádí firma Kovonax montáž interiérů a zároveň běží kolaudační řízení stavby.
Jak uvedl během prohlídky starosta města Zdeněk Pánek, do výstavby CPS Zahrada bylo investováno přes 110.000.000. Kč,  z toho 10.000.000 Kč do vnitřního vybavení. Město při stavbě využilo státní dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR ve výši 83,2 mil. Kč (85 % nákladů) a stát se bude podílet i na financování.
Objekt má celkem 74 lůžek. V přízemí v pravém křídle jsou umístěny  kanceláře, šatny pro personál, malá prádelna, na jižní straně pak kuchyňský stravovací provoz, v levém křídle přízemí budou oddělení pro imobilní klienty. V patrech jsou pokoje pro klienty a zázemí pro personál. Centrum nabízí celkem 40 jednolůžkových a 17 dvoulůžkových pokojů s bezbariérovou sprchou a toaletou. Kromě přízemí mají všechny pokoje i balkón. Každý klient bude mít u lůžka vlastní telefon pro komunikaci s personálem, ale také pro vnější volání a přijímání hovorů, v každém pokoji bude možnost částečné regulace topení. Terasy a okna prostorné jídelny jsou otočeny na východ k horám. Budovu brzy obklopí travnaté plochy s lavičkami. Pergola k venkovnímu posezení je již připravena. Základní kámen Centra pro seniory Zahrada, který byl symbolicky položen v listopadu 2010, čeká na své umístění před hlavním vstupem do budovy. 

Evidováno 229 žádostí o umístění
Jak informovala ředitelka Centra pro seniory Zahrada, o. p. s., Mgr. Šárka Jelínková, ke dni 18. 5. 2012 je evidováno 229 žádostí seniorů o umístění do CPS Zahrada. Do konce května budou všichni žadatelé obesláni průvodním dopisem a novou – již řádnou žádostí o přijetí. Doposud byly evidovány pouze žádosti označené jako předběžné. Součástí „řádné žádosti“ bude i vyjádření ošetřujícího lékaře. Termín odevzdání nových žádostí je do 15. 7. 2012. Tímto dojde také k aktualizaci předběžných žádostí. Nové žádosti budou zaslány na uvedenou adresu žadatelů, ne rodinných příslušníků. Proto prosíme, aby si všichni žadatelé o sociální službu či jejich blízcí zkontrolovali, zda jim žádost došla v pořádku. Pokud by došlo k nějakým nejasnostem, kontaktujte prosím ředitelku Centra pro seniory, a to buď v jejích úředních hodinách na odboru sociálních věcí Městského úřadu Bystřice p. H., nebo na e-mailové adrese reditelka.zahrada@seznam.cz či na telefonním čísle 573 501 982. Ti žadatelé, od kterých přijde nově vyplněná žádost do uvedeného termínu, budou během měsíce srpna vyrozuměni o přijetí do domova, či o zařazení do pořadníku čekatelů.

Zájem o zaměstnání v CPS Zahrada je značný

 

Počty uchazečů  o zaměstnání v Centru pro seniory Zahrada ke dni 18. 5. 2012:
7  žádostí podáno na pozici – vedoucí obslužné péče (plánovaný počet míst 1)
21  žádostí podáno na pozici – sociální pracovnice (1)
21  žádostí podáno na pozici – účetní – ekonom (1)
44  žádostí podáno na pozici – skladní – zásobovač (1)
40  žádostí podáno na pozici – údržbář (2)
29  žádostí podáno na pozici – všeobecná sestra (počet není doposud specifikován – jednání s pojišťovnami)
93  žádostí podáno na pozici – pracovník v sociálních službách (cca 30)
98  žádostí podáno na pozici – uklízeč/ka  (5)
8    žádostí podáno na pozici – vedoucí kuchař/ka  (1)
15  žádostí podáno na pozici – vyučený kuchař/ka  (cca 3)
79  žádostí podáno na pozici – pomocný kuchař/ka (cca 2)
12 žádostí podáno bez přesné specifikace žádané pracovní pozice.

Mnoho uchazečů projevilo zájem o dvě i více pracovních pozic najednou. Nejčastěji se jednalo o kombinaci zájmu o pozici uklízečky a pomocné kuchařky či údržbáře a skladního – zásobovače.
Jak uvedla ředitelka CPS Zahrada Mgr. Šárka Jelínková, v současné době probíhají osobní pohovory pouze u některých pracovních pozic. Jedná se především o pracovníky, kteří budou působit v přímé péči u seniorů. Osobní pohovory s pracovníky pomocných profesí se vzhledem k velkému počtu žadatelů konat nebudou. Všechny žadatele o práci ale ředitelství centra prostřednictvím uvedených e-mailů či telefonicky vyrozumí o tom, zda budou přijati, či nikoliv.                                                                                                                                  msch      



Design By Macik