Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bystřické zámecké slavnosti 2012 – na co se můžeme těšit tentokrát

Bystřické zámecké slavnosti jsou již po osmnácté opět zde. Milovníci kultury a jejich dlouholetí příznivci  jistě ocení letošní program, který je skromnější co do počtu známých jmen, a přece nabízí tradiční záruky hudebních i jiných zážitků. Do programu se dostaly i dvě bystřické umělkyně, úspěšné absolventky místní umělecké školy. Novinkou je, že všechny koncerty se posunuly na nedělní podvečery. Bude jistě příjemné uzavřít každý červnový týden milým setkáním s hudbou a přáteli v komorním prostředí zámku nebo v lavicích kostela sv. Jiljí. Co nás letos čeká?


PRAŽSKÉ KYTAROVÉ KVARTETO
3. června 2012 v 19.00 hod.
Pražské kytarové kvarteto bylo založeno v roce 1984 na pražské konzervatoři. Členy kvarteta jsou špičkoví kytaristé a laureáti mezinárodních soutěží Marek Velemínský, Václav Kučera, Jan Tuláček a Patrick Vacík. Kvarteto je zváno na významné hudební festivaly (Pražské jaro, Paříž, Tel Aviv, Miami, apod.), koncertovalo ve většině zemí Evropy, v USA, Izraeli, absolvovalo stovky koncertů v České republice. Jeho interpretační umění je zaznamenáno na mnoha nahrávkách a inspirovalo řadu českých i zahraničních skladatelů ke zkomponování děl přímo pro tento soubor (J. W. Duarte, Š. Rak, J. Morel, ad.). Dalším, neméně bohatým zdrojem repertoáru jsou vlastní transkripce skladeb různých stylových období.
Na Bystřických zámeckých slavnostech zazní v jejich podání díla Fernanda Sory, Cesara Francka, Arcangella Corelliho, Joaquína Rodriga nebo Leoše Janáčka.

OCTOPUS PRAGENSIS
10. června 2012 v 18.00 hod., kostel sv. Jiljí

Vokální soubor Octopus pragensis tvoří osm zpěváků, kteří se snaží o osobitý komorní projev při interpretaci hudby minulosti i hudby současné. Věnují se zejména hudbě období renesance a raného baroka. Svoji inspiraci čerpají z dobových pramenů a pramenných edic. Vedoucím souboru je Petr Daněk, který vystudoval muzikologii na filozofické fakultě UK v Praze a prioritou jeho badatelského, publikačního a interpretačního zájmu je hudba vrcholné renesance a raného baroka. Zvláštní pozornost věnuje hudební kultuře rudolfínské Prahy.  Většina zpěváků souboru Octupus Pragensis jsou studenti nebo absolventi pražské HAMU. Soubor podnikl turné do Izraele a Francie, vystupuje na samostatných a cappellových projektech nebo v programech s instrumentálním souborem Capella rudolphina.


KRISTÝNA VYLÍČILOVÁ – zpěv
PETRA BRADÁČOVÁ – flétna
15. června 2012 v 19.00 hod., zámek
Společný koncert dvou mladých bystřických interpretek. V programu zazní díla Josepha Haydna, Antonia Vivaldiho, Astora Piazolly, Jaroslava Křičky, Julese Masseneta či Antonína Dvořáka.                                                           

Sopranistka Kristýna Vylíčilová absolvovala  konzervatoř v Brně, kde vystudovala obor zpěv pod pedagogickým vedením Mgr. Ireny Sobolové-Hýlové. Po absolutoriu nastoupila na bakalářské studium na Vysoké škole múzických umení v Bratislavě ve třídě doc. Hany Štolfové-Bandové ArtD. a po jeho ukončení byla tamtéž přijata k magisterskému studiu, jež před nedávnem úspěšně završila. V představeních VŠMU ztvárnila například roli Donny Elvíry v opeře Don Giovanni nebo postavu Mi v operetě Země úsměvů. V lednu 2010 absolvovala XV. Mezinárodní mistrovské pěvecké kurzy v Karlových Varech. Jejím aktuálně největším pěveckým úspěchem je získání 3. místa v VI. kategorii (ženy do 33 let) na Mezinárodní pěvecké soutěži IUVENTUS CANTI v slovenském městě Vráblích v květnu tohoto roku. Pravidelně vystupuje s Holešovským komorním orchestrem. Ve spolupráci s Bystřickým pěveckým sdružením Tregler sólově účinkuje v dílech sborové církevní hudby. Ve svém volném čase se mimo jiné věnuje vedení bystřické chrámové scholy.

Flétnistka Petra Bradáčová roku 2009 ukončila studium na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. V roce 2011 absolvovala bakalářské studium na ostravské univerzitě a nyní pokračuje na magisterském studiu ve hře na flétnu u Mgr. art Dagmary Zsapkové na Vysoké škole múzických umení v Bratislavě. Od roku 2010 je členkou Tria Amabile ve složení flétna, housle, klavír. S triem se zúčastnila soutěže „Karel Ditters z Dittersdorfu a jeho současníci“ ve Vidnavě 2010, kde získala 1. místo a cenu laureáta soutěže. Absolvovala mistrovské kurzy komorní hry u prof. A. Lehmanna. Při studiu se věnuje pedagogické činnosti, v současné době vyučuje na ZUŠ Bedřicha Smetany v Karviné a Slovácké ZUŠ v Uherském Hradišti. 


HOUSLOVÉ DUO
17. června 2012 v 19.00 hod., zámek
Na programu: Antonio Vivaldi, Luigi Boccherini, Sergej Prokofjev, Taro Hakase, Hiroki Tamaki, Pable de Sarasate.

Pavel Eret  vystupuje jako sólista na evropských pódiích i v zámoří, v roce 2005 například uvedl na festivalu Pražské jaro netradičně skladby pro housle a dechovou harmonii. Nahrál osm samostatných CD s rozmanitým repertoárem a nástrojovým obsazením. Nahrává pro rozhlas a televizi v Čechách i v zahraničí.
Věra Eretová v roce 1998 uskutečnila turné po Japonsku. Od Gifského kraje v Japonsku získala pozvání na post představitele pro mezinárodní hudebně-kulturní výměnu a uskutečnila několik set koncertů, které sama moderovala v japonštině. Vyučovala taktéž na střední škole Kanó a vedla mistrovské kurzy v Gifu (2000–2008). V rámci tohoto programu obdržela v roce 2004 od Gifského kraje vládní cenu Onkochishin za kulturní a hudební přínos. V letech 2008–2011 pedagogicky působila na Mezinárodní hudební škole v Praze. Vyvíjí sólovou a komorní činnost.


BARDOLINO
24. června 2012 v 19.00 hod., zámek
Soubor Bardolino odstartoval svoji uměleckou dráhu v červnu 2008. Filosofií souboru je interpretace hudby na pomezí žánrů. Ve své tvorbě vycházejí především z etnických – lidových kořenů. Kromě vlastních skladeb interpretují i díla klasiků. Společně s Janou Procházkovou připravilo Bardolino projekt „Lidová poezie v písních“, který prezentuje moravské písně ze sbírek Leoše Janáčka. Bardolino to je Margit Klepáčová (violoncello, zpěv), Pavel Fischer (housle, zpěv), Camilo Caller (perkuse, violoncello, zpěv), Jana Procházková (zpěv). Pro Bystřické zámecké slavnosti je připravena mimo jiné Moravské lidová poezie v písních Leoše Janáčka.



Design By Macik