Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dějiny Bystřice a světa v zápiscích (léta 1888 – 1890)

1888

Krumpholc:
*Obec prodala Thonetovi pozemky na vlečnou dráhu za 1609 zlatých 30 krejcarů
1. července zahájen provoz na dráze Bystřice p. H. – Těšín.
*Dne 23. října o 10. hodině v noci 3 stodoly na Příhoně shořely, o jarmarce vyhořel dům č. 138 a 139.

Sova:
*R. 1888 úkladně založeno ve stodole Jana Bartoška č. 132 (pod slovem „založeno“ míní J. Sova oheň. Údaj je uveden mezi dalšími 11 požáry, které postihly městečko v letech 1882–1890. Pozn. red.)
*R. 1888 zavedena daň ze psů a zaveden poplatek z piva, tzv. pivní krejcar.

Galuška:
*Starosta František Kraus se v r. 1888 přičinil o pojmenování ulic česko-německé, mezi tým nazvaná byla jedna Bažantní, druhá Sarkandrova, pak Rudolfova, Sadová, Špitální atd. Špitální se protivil Josef Podhrázník s Janem Galuškou a dali si své tabule Holešovská ulice.

1889

Krumpholc:
*Přístavba nového traktu ke čtyřtřídní škole

Galuška:
*Pro vzmáhající se počet školních dítek nucena byla obec v r. 1889 ke škole teprv r. 1878 postavené přistaviti další.

Krumpholc:
*30. ledna 1889 zemřel korunní princ Rudolf – „sebevraždou“ (J. Krumpholc sice ve své poznámce k této události použil pochybovačné uvozovky, dnes už ale můžeme s jistotou říct, že syn císaře Františka Josefa I. a Alžběty Bavorské zvané Sissi, korunní princ Rudolf Habsburský spáchal 30. ledna 1889 po šesté hodině ranní v Mayerlingu sebevraždu. Na lůžku vedle něj našli také tělo jeho těhotné milenky Mary Vetserové. Podle dnešních historiků se jednalo o čin dobře promyšlený a připravený, jímž Rudolf reagoval na své dlouhodobé politické neúspěchy, neshody v rodině a další psychická traumata. Skutečnou příčinu Rudolfovy smrti ale z pochopitelných důvodů císařský dvůr tajil. Rudolf byl jediným synem Františka Josefa, po jeho smrti získal nástupnická práva císařův synovec František Ferdinand d´Este... Pozn. red.)
*20. 4. se narodil Adolf Hitler v Braunau v hornorakouském městě nad Innem
*Vznikla druhá Internacionála

Sova:
*Dne 2. října 1889 vzňal se oheň v továrni Thonetů, byl však udušen.

1890

Krumpholc:
*Dne 14. 8. v sedm večer vichřice smršti podobná, střechu s hotelu u nádraží strhla, na kostelní věži plech potrhala, kříž otočila, hromosvod strhla. Věž byla 26. 9. opravena a pak i kostel vymalován.

Sova:
*Velká vichřice v den 14. srpna večer o 7. hodině. Plech na kostele strhán, věž porouchána, kříž na věži obrácen, hromosvod stržen, na polích mandele a pokládky rozmetány. Dne 26. září vytaženy báně a kříž na věž s velkým nákladem opravenou.

Krumpholc:
*Založena první sodovkárna (výroba sodové vody ing. Slezáka)
*Bismarck propuštěn. (Po smrti Friedricha III. nastoupil 15. června 1888 na německý trůn poslední německý císař, Vilém II. Pruský. Byl daleko razantnější než oba jeho předchůdci, Otto von Bismarckovi nedůvěřoval a 18. března 1890 jej donutil k rezignaci. Po Bismarckově odchodu vedl militaristickou politiku. Pozn. red.)
*Zmaření punktací, jimiž měly být Čechy rozděleny v oblast českou a německou. Vítězství strany mladočeské! (V srpnu 1889 se konaly volby do českého zemského směnu, staly se ostrým soubojem mezi staročechy, konzervativnější částí české politiky, a mladočechy. Mladočeši získali 42 mandátů, staročeši 55. Dne 4. ledna 1890 bylo zahájeno jednání o tzv. články punktační, jehož se účastnili mj. ministerský předseda Eduard hrabě Taafe, kníže Lobkovic a hrabata Clam-Martinic a Kinský, za staročechy F. L. Rieger. Mladočeši na jednání nebyli přizváni. Jedním z 11 bodů, o nichž se jednalo, byla i jazyková otázka. Punktace byly zveřejněny 27. ledna 1890 a potom také schváleny. Částečně byly sice realizovány, jejich základní smysl ale nikoliv, což považovala strana mladočechů za své vítězství. Většina „obyčejných občanů“ sdílela podobné názory jako mladočeši. Pozn. red.)

Galuška:
*Velká povodeň 14. 8. 1890 potrhala více mostů, rol, břehů, strhla hráz mlýnské struhy před domem č. 53 a 54, odplavila i cestu a spojila struhu s potokem, zničila mnoho úrody, vůbec velkých škod natropila. Místodržitel přijel na ohledání škody, avšak dřív, nežly brána slavnostní byla hotova, než se spolky k uvítání sešly a nežly husy s pastvy mohly domů zahnány býti, povoz jeho v rychlosti přejel husu ženy Matěje Kotasa a tá v divokosti zaběhla na radnici se vykřičeti.
*Roku 1890 bylo v Bystřici 440 usedlostí, v nichž bydlelo 3 602 obyvatelů.



Design By Macik