Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



ZŠ Bratrství opět obhájila titul Ekoškola

Dne 23. června se vypravili tři žáci naší školy s paní ředitelkou Blankou Moráčkovou a koordinátorkou EVVO Jitkou Vašinovou do Prahy. V hlavním sále budovy Valdštejnského paláce Senátu Parlamentu ČR se zúčastnili slavnostního předávání titulů školám, které v letošním roce získaly nebo obhájily titul Ekoškola.

Tento program koordinuje organizace FEE (Federation for Environmental Education). Koordinátorem programu pro ČR je Sdružení Tereza se sídlem v Praze. Program probíhá pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.


V současné době je do mezinárodního programu Ekoškola zapojeno 9.125.460 studentů a 628.005 pedagogů pracujících na 32.156 školách z celého světa. V ČR se programu účastní 233 škol, z nichž 81 získalo titul Ekoškola.
My jsme letos titul obhájili již potřetí, což se podařilo pouze 5 školám v republice.  První kroky jsme učinili v období 2004–2005, kdy jsme  úspěšně splnili program s názvem „Všeho s mírou“ a získali titul Ekoškola.Dalším krokem ve školním roce 2005–2006 bylo zapojení školy do plnění mezinárodního programu Ekoškola. Jako první škola ve Zlínském kraji jsme získali mezinárodní titul Ekoškola (Eco–School) pro roky 2006–2008. Tento titul jsme v roce 2008 obhájili, a měli právo jej používat v období 2008–2010. Letos na jaře se nám opět povedlo titul obhájit, a máme tedy právo se jím pyšnit dalších pět let.


Co je cílem programu Ekoškola? Propojení teoretické výuky environmentální výchovy  s praktickými kroky vedoucími k ekologicky šetrnému provozu školy. Program je určen pro celou školu, vede ke spolupráci žáků, učitelů, vedení školy i místní komunity.


Do těchto aktivit jsou zapojeni téměř všichni žáci naší školy, vedení školy a učitelé, správní zaměstnanci. Jejich činnost koordinuje ekotým složený ze zástupců 4.–9. tříd, koordinátorky EVVO, ředitelky školy, dalších dvou učitelů a školníka. Z nabídnutých oblastí jsme se zaměřili na čtyři: vodu, odpady, energii a prostředí školy. Realizace programu se většinou děje formou integrace do předmětů, popř. zpracováváním projektů a jejich následnou prezentací ve škole (vyučovací hodiny, volitelné a nepovinné předměty, žákovská ekologická konference). Nejvíce s tématy Ekoškoly pracují žáci ve volitelném předmětu Ekologicko-biologické praktikum, ve volitelném předmětu Domácnost, v chemii, přírodopise, v pěstitelství, které je součástí vyučovacího předmětu Člověk a svět práce, atd. K dalším formám realizace patří aktivní činnost žáků spojená s péčí o prostředí ve škole


a jejím okolí, exkurze s ekologickou tematikou, soutěže, seznamování žáků a pracovníků školy i veřejnosti s výsledky školních ekologických aktivit. K jejich prezentaci  využíváme školního časopisu Click i regionálního tisku, hlášení ve školním rozhlase, nástěnek v areálu školy, webových stránek školy, třídnických hodin. Každoročně jsou nejzajímavější projekty prezentovány na školní žákovské ekologické konferenci (v dubnu – spojitost s oslavami Dne Země).


Již několik let spolupracujeme s Podhostýnským mikroregionem prostřednictvím akce Úklid Hostýnských vrchů. V rámci Recyklohraní jsme se zapojili do spolupráce se společnostmi Asekol a Ecobat. Naše spolupráce se sdružením Arnika probíhá tradičně prostřednictvím soutěží – v roce 2008 to bylo zapojení do soutěže Naše škola bez jedů. Další spolupráce probíhá s Ekologickým institutem Veronica v rámci Zlínské CO2 ligy. Kontakty udržujeme také s ČSOP – zapojili jsme se do akce Živá zahrada, každoročně posíláme finanční příspěvek na Místo pro přírodu.


Podstatné je, že dochází k postupné proměně myšlení lidí, dětí i dospělých, směrem k šetrnému a trvale udržitelnému rozvoji. Ještě dlouho však bude trvat, než lidé vezmou minimalizaci a třídění odpadu za samozřejmost, stejně jako šetření energiemi, vodou apod. Mnoho práce nás ještě čeká.                                      

Jitka Vašinová



Design By Macik