Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Centrum pro seniory ZAHRADA se začne stavět v září

O připravované stavbě „Centrum pro seniory ZAHRADA Bystřice pod Hostýnem“ jsme zatím moc nepsali. Staveniště se nachází v severozápadní části Bystřice pod Hostýnem a je ohraničeno z jižní části ulicí Pod Zábřehem, ze západní části ul. A. Bartoše a ze severu nezastavěným územím. Stavba je rozdělena na 19 stavebních objektů. Můžeme po nich uskutečnit virtuální procházku.


SO 01objekt DD
Tento hlavní objekt tvoří tři dilatační celky. Dva ubytovací celky B a C jsou třípodlažní se sedlovou střechou s vikýři. Mezi nimi je propojovací celek B, který       v 1. NP tvoří plnou plochu a ve zbývajících dvou patrech postupně ustupuje. Také tento celek je zastřešen sedlovou střechou. Obě průčelí objektu jsou ve 2. NP a 3. NP osazeny balkony.
1. NP - Hlavní vstup je v dilatačním celku  A, ze kterého je přes zádveří přístupná technická místnost, recepce a vstupní hala s otevřeným schodištěm. Z haly je pak přístup do jídelny, k výtahu, do úklidové komory chodeb do dilatačních celků B a C.


V dilatačním celku B z první chodby je přístup do místností – WC mužů, WC žen, WC bezbariérového, rehabilitace a dvou kanceláří. Druhá chodba je součástí ubytovacího oddělení a jsou z ní přístupny místnosti koupelny, WC personálu, úklidová komora, ošetřovna, sklady čistého a špinavého prádla, sklad zdravotních pomůcek, pracovní terapie a kulturní místnost. Z této chodby je dále přístup do devíti ubytovacích buněk s vlastní předsíní, koupelnou a pokojem. Z chodby také vede únikový východ mimo budovu.


Chodba v dilatačním celku C je po celé délce a jsou z ní přístupné dvě kanceláře, tři šatny zaměstnanců se soc. zařízením, centrální sklady čistého a špinavého prádla s pohotovostní prádelnou, provozní výtah, výměníková stanice a chodba kuchyňského provozu. Kuchyňský provoz má samostatný vstup pro zásobování a personál. Kuchyňská část obsahuje kancelář, čistou úklidovou místnost, šatnu personálu se sociálním zařízením, sklad obalů, sklad konzerv, sklad DHIM, místnost s lednicemi a mrazáky, suchý sklad, špinavou úklidovou místnost, hrubou přípravnu a sklad zeleniny a samozřejmě vlastní varnu, která je propojena s jídelnou v celku A.


2. NP – otevřeným schodištěm v celku A se dostaneme do chodby, ze které je přístupná kaple, WC obyvatel, WC personálu, výtah, dvě venkovní terasy a celky B a C. Z chodeb  obou celků jsou přístupny místnosti pracovní terapie, ošetřovny,úklidové komory, sklady čistého a špinavého prádla, sklady zdravotních pomůcek, kulturní místnosti a samozřejmě ubytovací buňky s vlastní předsíní, koupelnou a pokojem s balkonem – v každé sekci po 12. buňkách. Z každé sekce také vede únikový východ na požární schodiště.


3. NP je identické.


4. NP – otevřeným schodištěm v celku A se dostaneme do chodby, ze které je přístupna místnost pro server a sklad, výtah a chodby dilatačních celků B a C. Dilatační celek  B tvoří sklad osobních věcí a dva půdní prostory. Dilatační celek C tvoří sklad, strojovna vzduchotechniky a sklad osobních věcí, odkud jsou přístupny dva půdní prostory.

Stručně k technickému řešení:
Jednotlivé dilatační celky jsou řešeny jako podélný trojtrakt. Nosný systém tvoří stěny z broušených děrovaných cihel – obvodové tl. 400 mm s minerálními deskami tl. 50 mm a vnitřní tl. 300 mm. Vnitřní příčky jsou rovněž z cihel broušených, děrovaných. Stropní konstrukce tvoří železobetonové monolitické desky. Střešní konstrukci bude tvořit vázaný dřevěný krov s krytinou z vláknocementových maloplošných šablon. Požární schodiště budou z ocelové samonosné konstrukce. Truhlářské výrobky, zámečnické výrobky, klempířské výrobky, podlahové krytiny, obklady a dlažby budou v běžném standardu. Objekt bude vybaven osobolůžkovým výtahem a provozním výtahem. Ústřední vytápění a teplá voda jsou zajištěny samostatným teplovodem ze stávající plynové kotelny na ul. Topolová a celý systém vytápění bude napojen přes zónovou regulaci teploty, což umožňuje inteligentní řízení teploty v každé místnosti prostřednictvím řízení z centrálního počítače. Celý objekt bude z hlediska protipožárního řízen prostřednictvím elektrické požární signalizace. Tento systém akusticky a opticky signalizuje nebezpečí požáru. Celý objekt, vč. hospodářského objektu, bude hlídán elektronickým zabezpečovacím systémem. Samozřejmostí je také společná televizní anténa, která obsahuje jak směrové antény, tak i satelitní přijímač.


SO 02 Hospodářský objekt – v tomto objektu je umístěna dílna, šatna se sociálním zařízením, sklad. Z venku jsou přístupné dvě garáže, sklad zahradního nábytku, přístřešek na popelnice s chladicím boxem na infekční materiál a přístřešek na kola.


SO 03 Altánek – je součástí sadových úprav a slouží k odpočinku uživatelů centra pro seniory.


SO 04  Opěrná zídka – slouží pro vytvoření zálivu s umístěnými lavičkami.


SO 05 Komunikace vozové v areálu – budou sloužit jako příjezd k hlavnímu objektu a také pro příjezd boční branou pro zásobovaní, sanitní vozy, požární techniku a pod.


SO 06 Komunikace pěší v areálu – chodníky budou sloužit jednak pro procházky v oplocené části areálu a také jako napojení na veřejné chodníky v ulici Pod Zábřehem s napojením na bezbariérový přechod, který je řešen v samostatném projektu.


SO 07 Rozvody kanalizace v areálu, SO 08 rozvody vody v areálu, SO 09 rozvody plynu v areálu – tyto objekty nepotřebují komentář.


SO 10 Sadové úpravy – tento objekt řeší terénní a sadové úpravy uvnitř oploceného areálu a zahrnují zatravnění a výsadbu stromů a keřů.


SO 11 Veřejné osvětlení – zajišťuje v areálu osvětlení komunikací, chodníků a parkoviště.


SO 12 Oplocení – pro zjištění soukromí v areálu centra pro seniory je celý objekt oplocen. Pro pěší bude osazena dřevěná dvoukřídlová branka a pro vozidla budou sloužit dvě posuvné brány s dálkovým ovládáním.


SO 13 Teplovod – slouží pro přívod topného média pro DD z plynové kotelny na ul. Topolová.


SO 14 lapač tuku – slouží k zachycení tuků z odpadních vod kuchyňského zařízení. Lapač tuku je situován ve venkovním prostoru tak, aby po předčištění byly odtékající vody svedeny do navržené kanalizační přípojky.


SO 15 Komunikace příjezdové a parkoviště – slouží jako hlavní příjezd k objektu centra pro seniory s napojením na místní komunikace. Na tyto komunikace navazuje parkoviště o 9 stáních, vč. jednoho místa pro tělesně postižené.


SO 16 Venkovní rozvody kanalizace, SO 17 Venkovní rozvody vody – oba objekty jsou umístěny mimo areál centra a slouží k napojení přípojek centra pro seniory.


SO 18 Hrubé terénní úpravy – v rámci hrubých terénních úprav bude provedena skrývka ornice, která bude následně použita na zpětné ohumusování. Současně bude srovnán terén pod objektem 01 a získaná zemina bude použita do násypů se zhutněním.


SO 19 Venkovní kabelové rozvody NN – centrum pro seniory je samostatně napojeno kabeláží NN z trafostanice na ul. Pod Zábřehem.


Vlastní výstavba centra pro seniory by měla být zahájena v měsíci září 2010 a dokončena v dubnu 2012. V roce 2012 budou také zahájeny práce na vybavení interiérů, které bude dokončeno v měsíci září 2012.


V užším podlimitním řízení  na zhotovitele stavby byla vybrána a radou města schválena jako nejvýhodnější společná nabídka  firem VW WACHAL, a. s., a WACHAL MORAVIA,  s. r. o., za nabídnutou cenu  92.886.008 Kč, bez DPH.
V době, kdy budete číst tyto informace, bude probíhat užší podlimitní řízení na dodavatele pro vybavení interiérů Centra pro seniory ZAHRADA Bystřice pod Hostýnem.

                     

Zdeněk Šrom



Design By Macik