Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Vyšel průvodce novou poutní stezkou

V letošním roce se síť pěších  cest spojující význačná moravská poutní místa rozrostla o novou cestu pro poutníky a naučnou stezku. Matice svatokopecká iniciovala propojení Svatého Kopečka u Olomouce se Svatým Hostýnem. Poutní cesta z Velehradu na Sv. Hostýn byla vytvořena z podnětu Matice svatohostýnské a s podporou Matice velehradské již v roce 2008 – nyní tedy tvoří tři nejvýznamnější poutní místa olomoucké arcidiecéze pomyslný celek.  

Jak píše v úvodním slově tištěného průvodce novou poutní stezkou Bohuslav Smejkal, člen výboru Matice svatokopecké, na padesátikilometrovou pěší pouť ze  Svatého Kopečka na Svatý Hostýn vyrazila skupina mladých lidí z podnětu P. Mariana Jiřího Huska poprvé v roce 1999. Od tohoto roku se dlouhá noční pouť pravidelně opakovala a stala se tradicí. V roce 2010 se tato poutní stezka spojená se stezkou naučnou otevřela pro všechny skupiny turistů a je možné po ní putovat kdykoliv během roku. Zdatní poutníci jejími zastaveními dospějí k Sv. Hostýnu a pak mohou pokračovat další padesátikilometrovou trasou až na Velehrad.


Nová poutní cesta vede rovinatou krajinou ze Svatého Kopečka přes Bukovany, Velkou Bystřici a Dřevohostice, pak přes lesy do Bílavska, Slavkova pod Hostýnem a strmým stoupáním po slavkovské louce dospěje konečně až k hostýnské bazilice. Na trase je rozmístěno dvacet informačních panelů s mapou a lavičkami.


Podrobného kapesního průvodce po důležitých místech poutní cesty Svatý Kopeček – Hostýn sestavil a vydal letos v Olomouci PhDr. Josef Pala, šéfredaktor Lisů svatohostýnských. V barevné příručce v praktické kroužkové vazbě najde poutník informace o všech obcích, včetně odkazů na webové stránky, a zajímavých místech na trase. Na osmi desítkách stran se dočte o historii i současnosti, významných osobnostech, přírodních dominantách kraje. Navíc může do knihy sbírat razítka z jednotlivých zastávek a ona se pak pomalu stává jeho poutnickým deníkem zachycujícím vše spatřené. Publikace s novým logem poutní stezky Svatý Kopeček – Svatý Hostýn je doplněna také mapou celé trasy.
                        msch

 



Design By Macik