Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Výsledky průzkumu Město proti kriminalitě: nejvíce vadí vandalismus a herny

Na počátku června byly zpracovány výsledky dotazníkového šetření, které ve městě proběhlo v rámci projektu „Město proti kriminalitě“. Občané měli možnost vyplnit dotazníky ve Zpravodaji, na webu města či získat je prostřednictvím svých dětí ve školách. Sociologický průzkum připravil  PhDr. Ing. Petr Krohe. Cílem průzkumu bylo zjistit bezpečnostní rizika ve městě. Z čeho mají lidé obavy, s jakým druhem nezákonného jednání se zde setkali  osobně, jaký mají názor na bezpečnostní kamerový systém a čím by oni sami bezpečnostní situaci zlepšili. Dotazník se zajímal také o nejžádanější témata k besedám o kriminalitě ve městě a bezpečnosti občanů. Dotazováni byli respondenti tří věkových kategorií (mládež do 26 let, produktivní věk a senioři) a  v dotazníku bylo zohledněno místo jejich bydliště (sídliště, centrum rodinná zástavba, místní části). Dotazník město nechalo připravit jako anonymní v souladu se zákonem o ochraně osobních dat. Jako vhodnější pro sociologické zpracování se ukázala být kvalitativní metoda výzkumu – při jejímž použití jsou zpracovávána tzv. měkká data (tedy rada nekvantifikovatelné povahy) a která zahrnuje popis a interpretaci sociálních nebo individuálních lidských problémů s cílem vytvořit komplexní obraz zkoumaného problému. 

A jaké tedy byly výsledky průzkumu?

Zúčastnilo se ho celkem 347 respondentů, z toho 136 ve věku do 26 let, 171 občanů v produktivním věku, 25 seniorů. Celkem 15 dotazníků bylo vráceno, ale nevyplněno.

Z čeho mají občané největší obavy?

Senioři žijící v rodinné zástavbě nejčastěji uváděli vandalismus, trestnou činnost páchanou na seniorech, drogy a alkohol, senioři bydlící v centru města nejčastěji označovali kolonku „žádné obavy“, na druhém místě uváděli obavy z vandalismu, starší lidé žijící na sídlišti se podle průzkumu nejvíce bojí přepadení a krádeží. Občané v produktivním věku bydlící  na sídlišti se obávají nejvíce vandalismu, ti z centra nejvíce poukazovali na drogy a alkohol, respondenti v produktivním věku z rodinné zástavby se obávají nejvíce vandalismu. Nejméně obav uváděli občané středního věku z místních částí, přesto i tady figuruje na žebříčku obav jako první kriminalita spojená s alkoholem  a drogami. Z čeho má obavy bystřická mládež? Mladí a děti ze sídliště nejčastěji uvedli obavy z Romů a národnostních menšin, mládež v centru nemá žádné obavy, na druhém místě jsou tu však také národnostní menšiny (Vietnamci). Bez reálných obav je  většina mladých žijících v rodinné zástavbě, na druhém místě je tu kriminalita spojená s užíváním drog, stejně tak je převážně bez obav mládež v místních částech, druhý nejčastější je strach z národnostních menšin (Romové).  

 

Setkali se občané Bystřice pod Hostýnem s reálnou trestnou činností?

Senioři na sídlišti uvádějí jako nejčastější případy krádeží a ničení věcí, méně přímých zkušeností mají senioři v centru a v rodinné zástavbě – většina se s projevy kriminality přímo nesetkala. Občané v produktivním věku ze sídliště se ve většině s reálnou trestnou činností nesetkali, někteří uvádějí vandalismus a krádeže, stejný je výsledek najdeme také u ostatních skupin osob středního věku žijících v rodinné zástavbě či místních částech. Výrazně zde dominuje položka „nesetkali“, což znamená, že poměrně značná část respondentů středního věku ve svém okolí nevnímá žádná reálná rizika. S projevy kriminality se nesetkala ani většina dětí a mládeže ze sídliště, na druhém místě jsou uváděny drogy a alkohol, totéž u mládeže v centru města, rodinné zástavbě i v místních částech.

Jaké zaujímají občané stanovisko k bezpečnostnímu kamerovému systému v centru města?

Senioři ho výraznou většinou vítají, stejně tak občané v produktivním věku. Ano řekla kamerovému systému také o něco více než polovina dotazovaných mladých do 26 let, ačkoliv u nich je radost z monitorování centra města menší než u starší generace.


Jaké problémy občany zajímají, jaká témata besed ohledně kriminality ve městě by uvítali?

Senioři mají zájem o přednášky na téma boje s vandalismem, o trestné činnosti páchané na seniorech, kriminalitě mládeže. Osoby středního věku by uvítaly totéž, navíc se zajímají o drogovou problematiku. Mládež nejvíce zajímá problém boje s vandalismem, kriminalitou mládeže a navíc témata bezpečnosti silničního provozu či poskytnutí první pomoci.

A co občané Bystřice navrhují pro zlepšení bezpečnostní situace ve městě?

Většina dotazovaných seniorů navrhuje zrušení heren. Prostředí heren uvádějí do spojitosti s kriminalitou mládeže, alkoholismem, drogovou problematikou, gamblerstvím. Totéž píše většina respondentů středního věku, zároveň by také zvýšili počet kontrol podávání alkoholu mladistvým v restauracích. Mladí by stáli o důslednější protidrogovou prevenci. Druhým nejdiskutovanějším problémem napříč věkovými kategoriemi je dopravní situace ve městě. Senioři navrhují opravy a důslednější zimní a podzimní úklid chodníků, postih cyklistů jezdících po chodnících, častější měření rychlosti v obci (kriticky pohlížejí na to, že policie měří na stále stejných místech). Střední věk navrhuje vybudování kruhového objezdu místo nepřehledné křižovatky „u Benetkového“, odklonění provozu z centra města. Mladí by rádi měli více cyklostezek. Senioři dále navrhují častější postihy za rušení nočního klidu, zvláště v okolí barů a diskoték, střední věk by uvítal lepší osvětlení nočních ulic – zejména na Schwaigrově náměstí či v Zahájeném. Senioři by také rádi vyřešili problémy se psími exkrementy na chodnících. Občané středního věku uvítají jako prevenci kriminality více možností pro volnočasové aktivity mládeže.


Názory občanů zjištěné v sociologickém průzkumu budou v rámci možností využity pro zkvalitnění práce města i městské policie. Město všem respondentům děkuje za spolupráci i čas, který dotazníkům věnovali.
            

msch



Design By Macik