Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Běžci v barvách Partnerství podruhé

Letošní  3. ročník Klingenthal-Martahonu, který se v  našem partnerském městě  Salzkottenu konal 6. června,  byl již druhou příležitostí pro běžce z Bystřice pod Hostýnem. Tentokrát nastoupili noví představitelé sportovně zdatných občanů našeho města a ke svému vystoupení na trati půlmaratonu v délce 21,2 km se pečlivě připravovali.
Loňská úspěšná účast bystřických Valachů ze souboru Rusava, kteří přivezli jedno první místo v nejmladší věkové kategorii, byla pro letošní reprezentanty našeho města velkou výzvou. Chtěli rozhodně absolvovat tento „běh o přežití“ pořádaný výborem „Partnerství Salzkotten – Bystřice pod Hostýnem“ s  co možná nejlepším výsledkem. Dnes můžeme říci, že tento úkol, který si sami dali, se ctí splnili.

Tým ve složení Vít Valter, Radek Sigmund a Jiří Složil vyběhl na náročnou trať za náročných podmínek (30 °C ve stínu!) s velkou odvahou a  každý z jeho členů překonal sám sebe a vytrval!  Prvně jmenovaný běžec – jediný, který se běhu na dlouhé tratě věnuje dlouhodobě –  přivezl do Bystřice vítězství ve své věkové kategorii nad 40 let a jedenácté místo v celkovém pořadí 580 běžců! Na první skutečný závod v jeho životě je to výkon úctyhodný a potěšil všechny – Bystřičany i Salzkottenské, celý tým Partnerství, který se i jeho zásluhou umístil mezi 31 týmy na šestém místě.
Velké hrdinství přes všechny nesnáze trati a počasí prokázali oba reprezentanti z řad naší městské policie. Podporováni kolegiální pomocí  dalších účastníků závodu (většina z nich už znala trať z dřívějších ročníků a z tréninkové přípravy) doběhli oba unavení i šťastní do cíle za aplausu početného publika.

Obrazně můžeme říci, že se naše trojice statečných v barvách Partnerství vrátila „se štítem“, vrátila se ale hlavně s mnoha krásnými zážitky ze setkání s přívětivým městem Salzkotten a  novými přáteli.
„V Německu jsem byl poprvé a příjemně mě překvapila vstřícnost a přátelský přístup tamních lidí a také krásně upravené město i vesnice, kterými vedla trasa půlmaratonu,“ říká Radek Sigmund. „Nezvyklé a příjemné  bylo i to, jak všichni obyvatelé vesnic na trase tou akcí žili, stáli u cest a fandili nám.“ „Podporu jsme na cestě potřebovali,“ dodává Jiří Složil, který doběhl do cíle se zraněním kolena, „naštěstí i mezi závodníky vládla velká solidarita. Na jednom úseku trati jsem dostihl nějakého strejdu, který na mě spustil německy – a já mu odpovídal česky. Trochu ho to zarazilo, ale pak jsme v pohodě pokračovali v hovoru každý po svém a vzájemně se podporovali. Na Němcích bylo vidět, že jsou trénovaní. Nás se zeptala paní místostarostka Bělíková měsíc předem, jestli nechceme jet do Německa zaběhnout si půlmaraton… Den před odjezdem jsem ještě dělal maturitu.“ „Já se trochu trénovat snažil,“ přiznává Radek Sigmund. „Uběhnu bez větších problémů kolem 10 km, ale 20, to už na mě bylo moc. Na 15. kilometru jsem v Salzkottenu začal pochybovat, jestli bylo rozumné se závodu účastnit, a na 16. už bylo zle. Rozhodl jsem se po salzkottenském půlmaratonu, že musím trochu přidat, že by to mohlo být lepší. 14. srpna při běhu na Hostýn, kterého se zúčastní i Salzkottenští, se uvidí.“„A já netrénoval vůbec,“ uzavírá Vít Valter, vítěz půlmaratonu ve své kategorii, „já netrénuju, já jen běhám!“ Po troše přemlouvání pak popisuje své běžecké zážitky z 20 až 25kilometrových tras, na něž se vydává každý den v časných ranních nebo večerních hodinách. V okolí města má tři desítky oblíbených tratí, teď ho zrovna láká směr Prusinovice a Holešov.


„Klukům moc děkuji za to, že do akce šli,“ uvedla místostarostka Vladislava Bělíková, „myslím, že reprezentovali naše město víc než skvěle.“
           -vb-, msch



Design By Macik