Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jak postupuje komunitní plánování sociálních služeb

Město Bystřice pod Hostýnem od roku 2009 pokračuje v tvorbě procesu komunitního plánování sociálních služeb. Již v minulém roce byly podán projekt do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, byl doporučen, ale schválen jen jako náhradní, což znamená pouze velmi nejistý příslib finanční dotace v případě, že ji někdo o stupínek výše odmítne. Během letních měsíců tedy bude připravován nový projekt do další výzvy. Během roku 2010 bude zpracována kompletní analytická část plánu rozvoje sociálních služeb složená ze čtyř částí: dotazníkového průzkumu mezi laickou veřejností, analýzy uživatelů sociálních služeb (prostřednictvím fokusových skupin), sociodemografické analýzy a analýzy poskytovatelů sociálních služeb (dotazníky a rozhovory). Výstupem by měl být ještě letos podrobný tištěný katalog poskytovatelů sociálních služeb doplněný o důležité kontakty, krizové linky, navazující služby.


Na počátku letošního června uspořádaly  pracovnice bystřického městského odboru sociálních věcí ve spolupráci s komisí pro sociální věci a rodinu ke komunitnímu plánování druhé setkání u kulatého stolu s odborníky, a to pro zájemce z řad odborné veřejnosti i pro občany. Jako hosté ve velké zasedací místnosti radnice  vystoupili Mgr. Martin Žárský, ředitel Odboru sociálních služeb a sociálního začleňování Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, a Milan Kajo Zbořil z Centra komunitného organizovania v Banské Bystrici.  


Martin Žárský hovořil o podpoře, již poskytuje ministerstvo práce a sociálních věcí městům, která se rozhodla zavést komunitní plánování sociálních služeb. Ministerstvo se snaží vytvářet  podle jeho slov konzultační prostředí pro komunitně plánující obce, poskytnout městům odborníky, vyškolit poradce, kteří by městům pomáhali překonávat první překážky spojené s komunitním plánováním v dané oblasti. Ministerstvo také vytváří pro rok 2011 otevřenou informační databázi, která shromažďuje podrobné informace o profesionálních poskytovatelích sociálních služeb. Chystá se také vypracovat pružné preferenční normativy, které by uplatňovalo při poskytování dotací. Za další problém, který je třeba řešit, označil  Mgr. Žárský propojení práce pečujících osob s oficiální nadstavbou sociálních služeb. Hovořil o potřebě  dospět ke sdílené péči (rodinné i profesionální) například o staré, nemocné či zdravotně postižené osoby tak, aby nebyla omezena svobodná vůle ani jedné ze stran. V závěru Martin Žárský zdůraznil, že komunitní plánování sociálních služeb není v současné době v České republice pro města povinné, umožňuje však vybudovat účinný systém služeb šitý na míru občanům města i okolních obcí. 


O osobní zkušenosti se začátky komunitního plánování sociálních služeb na Slovensku se s posluchači podělil Milan Zbořil z Centra komunitného organizovania v Banské Bystrici.  Informoval o tom, že na Slovensku je povinnost komunitně plánovat sociální služby uzákoněna od roku 2008. Nepokládá to však za ideální – mnohé obce podle něj plánují formálně, jiné, menší, například zase nemají žádné vlastní poskytovatele sociálních služeb a jsou nuceny plánovat na úrovni mikroregionu. Jak uvedl, banskobystrické centrum komunitního plánování zpočátku nespolupracovalo s místním městským úřadem hladce, dosud jako koordinátor komunitního plánování sociálních služeb vstupuje často s městem do konfrontace. Ale i takovýto vztah může být, podle slov Milana Zbořila, pro občany přínosným.  
Setkání u kulatého stolu bylo ukončeno diskusí. V pořadí třetí veřejné zasedání ke komunitnímu plánování sociálních služeb v Bystřici pod Hostýnem jistě poskytne informace o tom, že úspěšně nastartovaný proces plánování přináší městu a jeho občanům první výsledky.
msch



Design By Macik