Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Komu bude centrum pro seniory určeno, jaké bude poskytovat služby

Abychom zamezili spekulacím o tom, kolik bude měsíčně stát jednoho člověka pobyt v plánovaném domově pro seniory Zahrada, byla jsem požádána o bližší informace k této problematice. Vzhledem k tomu, že se po volbách razantně změnilo vedení Poslanecké sněmovny, a především vlády, nejsem si jistá, zda uvedení přesných cen pobytů v domově pro seniory, není předčasné. Předpokládám, že dojde k mnoha změnám. Bystřický domov pro seniory by měl být dle současných odhadů uveden do provozu na jaře roku 2013.


Domovy pro seniory jsou určeny osobám, jež mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku a jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby; v případě, že se nemohou o osobu v uvedené situaci celodenně starat rodinní příslušníci, přichází na řadu často celoroční pobyt v domově pro seniory. V domovech jsou jim poskytovány tyto základní služby:


- ubytování (v našem případě se bude jednat o jedno a dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením), úklid, praní a drobné opravy ložního a osobního prádla a  žehlení;

- stravování – denně 4–5 jídel (možnost více druhů diet);
- pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu (oblékání, přesun na vozík či lůžko, podávání jídla a pití apod.) To vše pouze s tou mírou podpory, jakou člověk osobně potřebuje;
- pomoc při osobní hygieně – dle individuálních potřeb.


Dále jsou v domovech nabízeny volnočasové a zájmové činnosti, pomoc při uchovávání kontaktu s přirozeným prostředím (rodina, přátelé), pomoc při obstarávání osobních záležitostí, pomoc při komunikaci vedoucí k uplatňování práv a oprávněných zájmů apod.


V současné době jsou vyhláškou stanoveny maximální výše úhrad za ubytování a stravování, včetně ostatních vyjmenovaných služeb. Tyto maximální výše úhrad jsou stanoveny z toho důvodu, aby si poskytovatelé nestanovovali příliš vysoké částky pro uživatele domovů pro seniory. Výše úhrad závisí na tom, jestli je uživatel ubytován v jednolůžkovém, nebo dvoulůžkovém pokoji.  Samozřejmě jednolůžkový pokoj je vždy o něco dražší. Další rozdíl ve výši úhrad může být v tom, zda uživatel odebírá normální stravu nebo nějaký druh diety. Každý uživatel služby tedy hradí rozdílnou částku, která se liší v uvedených odebíraných službách. Takto stanovená částka je uživatelem služby hrazena z jeho starobního či invalidního důchodu s tím, že mu musí zůstat minimálně 15 % z tohoto příjmu.


Jako příklad můžeme vypočítat, kolik zůstane uživateli, který má starobní důchod ve výši 9.000 Kč. Na jeho osobní výdaje mu musí zůstat minimálně 1.350 Kč. U osoby s důchodem 7.000 Kč se jedná o částku 1.050 Kč. Pokud má uživatel menší důchod, než je mu stanovena výše měsíční úhrady, platí pouze tolik, aby mu zůstalo již zmiňovaných 15 % z výše důchodu. Nedoplatek zůstává v současné době na poskytovateli sociální služby, který si žádá o dotace na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Je nutné si uvědomit, že obyvatel domova pro seniory má v ceně za pobyt zabezpečeno ubytování, úklid, praní a žehlení, celodenní stravu a veškerou péči o jeho osobu, včetně nabídky volnočasových aktivit a výše uvedených služeb. V domovech pro seniory pracují také zdravotní sestry, které ve spolupráci s praktickými a jinými odbornými lékaři zajišťují zdravotní péči včetně zajištění např. inkontinenčních pomůcek hrazených pojišťovnami. Zbývajících 15 % zůstává obyvateli domova pro jeho osobní potřebu. 


Předpokládá se, že uživatelé domova pro seniory jsou zároveň příjemci příspěvku na péči v 1.–4. stupni. Tento příspěvek na péči zůstává provozovateli domova v celé výši a nemá nic společného s výše uvedenými výpočty. Příspěvek na péči stát dává potřebným osobám, které jej mají na úhradu přijímané sociální služby, v tomto případě na úhradu služby domova pro seniory.

Mgr. Šárka Jelínková



Design By Macik