Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Obrazy světa, který známe

Nejhojněji navštívená vernisáž bystřického kulturního roku. Retrospektivní výstava děl chvalčovského malíře Karla Bubílka přilákala na začátku října 2012 návštěvníky všeho věku. Mnozí mu přišli s obdivem popřát k osmdesátinám. Expozice umístěná ve výstavních sálech zámku Bystřice pod Hostýnem zaujala svou různorodostí, množstvím výtvarných technik a stylů i netajenou láskou malíře k podhostýnské krajině, již všichni důvěrně známe. 


„…Výtvarník Karel Bubílek letos v létě oslavil, jak se kulantně říká, kulaté životní jubileum. Do minulého týdne jsem si myslela, že mu bylo 70. Ale osmdesát? Vždyť běhá po světě jako lišák, věčný lehce pobavený úsměv pod bílými fousky. A ty čestné modré oči. I já jsem jeho blankytnému pohledu podlehla, a to rozhodně nehodlám překračovat intimní zónu. Myslím tím jen fakt, že když mě pan Bubílek požádal, abych tuto výstavu zahájila, upřel na mě ten svůj pohled, a já jsem přes všechny vykřičníky ve své hlavě řekla prostě ANO!


Karel Bubílek je jako autor mnoha obrazů a kreseb velmi dobře znám. Jeho krajiny, kytice, myslivecké motivy, chvalčovská zákoutí, údolí Hostýnských vrchů. Většinou poznáte jeho rukopis na první pohled. Ale co mám na něm nejvíc ráda, je jeho odvaha zkoušet i nové techniky, dívat se na svět kolem sebe stále novýma očima. Karel Bubílek totiž umí překvapit.


Myslím, že zcela novýma očima se na jeho tvorbu dnes podíváte i vy.
Jeho tvorba z 50. a 60. let bude jistě pro mnohé z nás překvapením. Podniknete pomyslnou cestou proti proudu času, do doby, kdy výtvarná dráha Karla Bubílka byla teprve ve startovních blocích. Tehdy určitě ani on, mladý malíř plný elánu, ještě netušil, že ho čeká běh přes překážky a že nakonec s paletou v ruce poběží dalších šedesát let. To už je úctyhodný maraton. To už je krásný důvod k oslavě, k putování jeho výstavy od Soláně přes Chvalčov až k nám.


Když měl Karel Bubílek tady v zámku poslední výstavu v roce 2008, mnohé zaskočil velkou barevnou trilogií Pěkná hora. Tento trojdílný obraz se zcela vymykal všemu ostatnímu, co zde bylo vystaveno. Snad proto mě uchvátil na první pohled, a nakonec, díky neobyčejné laskavosti malířově i velkorysosti jeho paní Evičky skončila trilogie u nás doma. Řeknu vám, ještě se mi ten obraz neomrzel. Sedávám naproti němu na verandě v křesle a beru z něj energii. Považuji ho za tvůrčí rozmach, výkřik náhlé inspirace, divokou hru žluté a oranžové a modré. Čerpám z tohoto díla inspiraci každý den. Obohatil můj život i atmosféru v celé místnosti, kam se uchyluje s největší radostí celá naše rodina i naši přátelé.


Proto možná lidé malují a tvoří. Aby obohatili naše životy a vnesli do nich energii, barvu a nekonečnou inspiraci.
Přeji Karlu Bubílkovi, aby nám přinášel radost ještě dlouho, jako výtvarník i jako člověk. I když je tato výstava trochu retrospektivní, aby se stále díval dopředu a nepřestával nad životem žasnout. A aby mu ten lehce pobavený úsměv vydržel co nejdéle. Všechno nejlepší, pane Bubílku! Máme vás moc rádi!“

(Barbora Janečková – úryvek z úvodního projevu vernisáže, 6. října 2012) 



Design By Macik