Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Hudba dřevohostického skladatele o Vánocích v katedrále sv. Víta

Zapomenutý dřevohostický hudební skladatel – kantor Josef Schreier (1718–?), který tvořil   v období baroka, je mimo jiné autorem překrásné vánoční mše “Missa pastoralis in C boemica”. Jeho hudba vychází z valašského lidového prostředí  a je radostnou oslavou narození Ježíše Krista. Navíc je půvabná tím, že sólové party jsou zpívány česky, latinsky a ve valašském nářečí, což je zcela ojedinělý případ.  Historický notový zápis tohoto díla ve velkém nástrojovém obsazení objevil významný brněnský muzikolog,  profesor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně PhDr. Jan Trojan, CSc. Setkal jsem se s ním náhodně v roce 1991 a od té doby s ním úzce spolupracuji. Z naší společné práce na propagaci osobnosti a díla dřevohostického skladatele se vyvinulo velké přátelství.


Novodobých premiérových provedení se ujal pěvecký sbor a orchestr “Collegium vocale” Olomouc se sbormistryní Růženou Saligerovou. A tak Schreierova vánoční mše za velkého nadšení posluchačů zazněla 25. 12. 2002 v chrámu sv. Michala v Olomouci  a o tři dny později  28. 12.  2002 v kostele sv. Havla v Dřevohosticích,  v místě, kde byl skladatel 2. ledna 1718 pokřtěn. Dřevohostická premiéra byla památná i tím, že úvodního slova se tehdy velmi ochotně ujal velký znalec vážné a duchovní  hudby, olomoucký světící biskup  Mons. Josef Hrdlička.


Ve stejném roce dne 26. 12. 2002 zazněla Schreierova vánoční mše s doprovodem smyčcových nástrojů ve skvělém provedení bystřického pěveckého sboru “Tregler” se sbormistryní Mgr. Martou Pořízkovou v tamním zaplněném kostele sv. Jiljí.


Později se mi věhlas Schreierova díla podařilo rozšířit téměř po celé Moravě. Velkým úspěchem našeho snažení bylo provedení Schreierovy vánoční mše v překrásném barokním chrámu sv. Karla Boromejského ve Vídni. Zde Schreierovo dílo dne 18. 12. 2004 excelentním způsobem uvedl Smíšený pěvecký sbor města Uničova pod taktovkou Františka Mlynáře. 


Schreierovu vánoční mši měli posluchači možnost slyšet také v podání profesionálního hudebního tělesa – Filhamonie Bohuslava Martinů Zlín se známým dirigentem Jaroslavem Kyzlinkem. Zazněla 21. 12. 2007. 
Dalším velkým úspěchem se stala premiéra jiného díla dřevohostického skladatele. Premiéra  slavnosní mše “Missa solemnis” se uskutečnila v kostele sv. Havla v Dřevohosticích 27. 7. 2008. Díla se s  velkým nadšením ujal pěvecký sbor a orchestr mladých interpretů barokní hudby z celé republiky “Musica Figuralis” řízený MgA. Markem Čermákem, rodákem z nedalekého Přerova.


Ve čtvrtek 8. září 2011 jsem byl pozván na Arcibiskupství pražské k setkání s Jeho Excelencí Dominikem kardinálem Dukou. Ve velmi přátelsky laděném rozhovoru jsem jej informoval o našem významném dřevohostickém skladateli a o peripetiích i těžkostech, které provázejí uvádění jeho díla. Pan kardinál mi tehdy slíbil, že Schreierova vánoční mše “Missa pastoralis in C boemica” i jeho ”Pastorella in D” zazní v Praze. Nedávno  mě velmi  potěšilo sdělení, že vánoční mše našeho skladatele i jeho partorela zazní  na Boží hod vánoční, tedy 25. 12. 2012 v  10 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě jako součást slavnostní mše svaté v provedení tamního chrámového pěveckého sboru a orchestru řízeného dirigentem  MgA. Josefem Kšicou. Mši svatou bude sloužit sám kardinál Duka.


Je to obrovská satisfakce za naše dlouhodobé snažení  uvést osobnost a dílo kantora Josefa Schreiera, který pravděpodobně jako český Jakub Jan Ryba třel bídu a pomalu umíral hlady,  na výsluní moravské barokní hudby. Je to svým způsobem i mé velké poděkování profesoru PhDr. Janu Trojanovi  za jeho péči o díla našeho dřevohostického skladatele.

                                                                                                                  Mgr. Zdeněk Smiřický



Design By Macik