Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Středisko volného času – ve Včelíně bzučíme už rok!

Slavili jsme první výročí

V neděli 25. listopadu uspořádalo Středisko volného času Včelín ve spolupráci s Krajskou radou dětí a mládeže Zlínského kraje zábavné odpoledne k 1. výročí otevření areálu SVČ. Kouzlilo se, tančilo, žonglovalo, nechyběl ani krásný narozeninový dort v podobě včelího úlu se včelkami. Všechny zúčastněné  nejvíce bavilo, že si mohli všechny atrakce sami vyzkoušet. V pestrém programu měly své místo i děti ze  zájmových útvarů SVČ, děvčata předvedla svá taneční vystoupení a kluci všem ukázali, že to umí pořádně rozjet s RC modely. Pomyslnou třešničkou na narozeninovém dortu byla hudební skupina Rytmus pro život, se kterou se malí i velcí účastníci akce mohli „vyřádit“ s africkými bubny, chrastítky, dřevěnými paličkami apod.  Všem účinkujícím i zúčastněným děkujeme za příjemně strávené odpoledne.

V prosinci nás ještě čeká Andělská noc a Zdobení vánočního stromečku pro zvířátka, které se uskuteční v neděli 16. prosince v dopoledních hodinách.

Kolektiv pracovníků SVČ Včelín
www.svcvcelin.cz

Středisko volného času – ve Včelíně bzučíme už rok!

Poslední listopadovou neděli oslavilo Středisko volného času Včelín 1. výročí otevření své budovy v ulici v Kroužkách. Dovolte mi, abych při této příležitosti přiblížila celou historii tohoto našeho školského zařízení, protože představuje velký kus poctivé práce. O jeho zřízení rozhodlo zastupitelstvo města dne 3. 12. 2008. O to, aby mohlo být zapsáno do rejstříku škol a školských zařízení, a tudíž v září 2010 odstartovat svou činnost, se postaral Mgr. Petr Urban, jeho první ředitel. Současně pracoval projektový tým města, jenž měl na starosti rekonstrukci vily po malíři Františku Ondrúškovi a vybudování zařízení kolem budovy tak, aby dobře sloužila k  trávení volného času zájemců všech věkových kategorií. Od září 2010, když jsem vedení SVČ převzala, jsme ještě dočasně působili v budově SŠNO na Tyršově ulici a v několika dalších pronajatých prostorách.


Chtěla bych zdůraznit, že SVČ Včelín je školské zařízení, které realizuje zájmové vzdělávání. Tato skutečnost určuje, že činnost střediska se řídí školským zákonem a ostatními zákony jako ostatní typy škol. Nově zrekonstruovaná budova, předaná k provozování volnočasových aktivit 4. 11. 2011 znamená pro jeho fungování výrazný přínos. Prostory jsou reprezentativní, ale současně pohodlné, hřejivě příjemné a už i zabydlené. To, že SVČ Včelín už má pevné místo v životě našeho města, dokládají následující čísla.


V prvním školním roce 2010/2011 pracovalo ve středisku 17 zájmových útvarů a v nich se vzdělávalo 186 účastníků. V roce 2011/2012 již do střediska pravidelně docházelo 369 účastníků zájmového vzdělávání a pracovalo 34 zájmových útvarů. Na 12 příměstských táborech se sportovním i společenskovědním zaměřením jsme měli 171 dětí. V tomto roce také středisko uspořádalo pro širokou veřejnost 42 akcí. 


Těší nás, že v tomto roce ve Včelíně pracuje 40 kroužků, do zájmového vzdělávání se přihlásilo 372 účastníků a neustále se hlásí noví. Největšímu zájmu se těší tradičně taneční kroužky. Je dobré, že děti navštěvují hojně sportovní útvary, především gymnastiku, florbal, tenis. Veřejnost se vzdělává v jazycích a úspěch slaví znaková řeč. Nezapomínáme ani na seniory, velmi dobře již třetí rok pracuje kroužek tai-či. Je pro nás příjemné se denně  setkávat  v dopoledních hodinách  s  nejmenšími dětmi a jejich rodiči v různých kroužcích.


Důležité je zmínit, že v převážné míře u nás pracují odborně vzdělaní externí pedagogové. Pracovníci Včelína se snaží nabídnout co nejvíce aktivit tak, aby se děti i dospělí mohli podle svých zájmů vzdělávat či bavit a aby také široká veřejnost měla možnost ve volném čase navštěvovat různorodé jednorázové akce.
Závěrem bych chtěla vyslovit velké poděkování. Děkuji tímto svým zaměstnancům i externím spolupracovníkům za jejich práci, jíž se snaží v naší mladé organizaci vybudovat zařízení, které kvalitně naplňuje své poslání.

Ing. Dana Nováková
ředitelka SVČ Včelín



Design By Macik