Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Světový den Ekoškol u nás

Do mezinárodního programu Ekoškola je v současné době zapojeno více než 25 000 škol v 52 zemích světa na několika kontinentech. Tato skutečnost vedla světového koordinátora programu (organizace Foundation for Environmental Education) k vyhlášení Světového dne Ekoškol na den 7. listopadu 2012.

Na naší škole jsme Světový den Ekoškol (Worl Days of Action) oslavili projektovým dnem. Pro žáky 4. ročníku, kteří jsou v programu nováčky, byly aktivity zaměřeny na seznámení s programem Ekoškola a akcemi, které na naší škole v rámci tohoto programu probíhají.

Starší žáci se pak po ročnících zaměřili na jedno konkrétní téma (doprava, prostředí školy, voda, odpady, energie). Během dopoledne plného různorodých aktivit provedli analýzu školy a navrhli různá opatření, která nám pomohou provést další kroky v ekologizaci provozu školy. Získali celou řadu nových poznatků a vytvořili množství prací, které budou v dalších týdnech tvořit výzdobu tříd a dalších prostor školy.


Do programu Ekoškola, který v ČR  koordinuje Sdružení Tereza, je naše škola zapojena již od roku 2005. A co se u nás za tu dobu změnilo? Máme za sebou celou řadu úspěšných  projektů, které se vedly ke zlepšení prostředí školy, jejího okolí, získání řady nových poznatků či kontaktů. Samozřejmostí se pro většinu žáků a zaměstnanců školy stalo třídění odpadu, snaha o šetření energií  a vodou, používání dopravních prostředků šetrných k přírodě atd. Na škole pracuje ekotým, do kterého jsou zapojeni žáci 4.–9. ročníku a celá řada pracovníků školy, kteří jim s jejich aktivitami pomáhají. O tom, že se nám práce přes všechny problémy daří, svědčí mimo jiné již potřetí obhájený mezinárodní titul. Projektovým dnem jsme se tak připojili k mnoha dalším školám, které se snaží změnit svět kolem sebe k lepšímu.

                                                         Ing. Jitka Vašinová
                                                         koordinátorka EVVO
                                                         na ZŠ Bratrství Čechů a Slováků v Bystřici pod Hostýnem



Design By Macik