Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Koprovka od Sušila na stupních vítězů

Restaurant Sušil Bystřice pod Hostýnem zazářil v regionálním kole soutěže Czech Food Cup pořádané v rámci projektu Ochutnejte Českou republiku v  sobotu 20. března 2010 ve Zlíně. V soutěži, jejíž finálové kolo se odehraje 1. května 2010 v Karlových Varech, se utkali kuchaři vybraných moravských restaurací s certifikátem Czech Specials. Soutěžním pokrmem byla koprová omáčka a dále libovolná regionální specialita či specialita šéfa kuchyně. Kromě veřejnosti hodnotila pokrmy odborná porota. Ta do karlovarského finále vyslala ve shodě s názorem veřejnosti Moravskou chalupu Orea Hotelu Voroněž, reprezentující region Jižní Morava, dále restauraci Hotelu Sepetná za region Severní Morava a Slezsko a Restaurant Sušil z Bystřice pod Hostýnem za region Střední Morava.

„Naši koprovku jsme vařili podle receptu z roku 1960. Z osmi variant jsme vybírali nejlepší a nejzajímavější kombinaci surovin a chutí“, komentoval úspěch vedoucí Restaurantu Sušil Čeněk Kuba. Návštěvníkům podle něj velmi chutnala také jejich povidlová omáčka. Na klání se přišlo podívat několik set lidí. O soutěžní ochutnávky byl mimořádný zájem – kuchaři rozdali připravené degustační porce do posledního sousta a návštěvníci do hlasování odevzdali na šest set hlasovacích lístků.

Soutěž Czech Food Cup začala 6. února 2010 prvním regionálním kolem restaurací z Prahy a okolí, jejichž kuchaři z národních specialit vařili svíčkovou na smetaně. Po Zlínu čeká regionální kolo kuchaře ze severu a východu Čech, kteří budou připravovat ovocné knedlíky. Regionálnímu kolu pro jih Čech a Vysočinu bude dominovat česká ryba na kmíně a západním Čechám vepřová pečeně s knedlíkem a zelím. První květnový den se pak Karlovy Vary stanou hlavním městem Czech Specials – na kolonádě se uskuteční národní finále, během kterého se bude vařit a ochutnávat rajská omáčka. Na projektu Ochutnejte Českou republiku s mezinárodním názvem Czech Specials spolupracuje CzechTourism s Asociací hotelů a restaurací a Asociací kuchařů a cukrářů. Projekt se věnuje propagaci tradiční české kuchyně. Jeho cílem je obnovit prestiž české gastronomie a vybudovat z ní jeden ze stěžejních marketingových produktů pro propagaci turistického potenciálu ČR na národní úrovni i v zahraničí.

„Postup do národního kola v Karlových Varech mezi 16 nejlepších restaurací je pro nás velkou výzvou. Umístění do 10. místa budeme považovat za velký úspěch,“ konstatoval Č. Kuba. Ocenil zejména skutečnost, že tentokráte se budou pokrmy vařit přímo na místě, což je pro oba kuchaře ze Sušila - Tomáše Vojvodíka a Jaroslava Lejnara – příležitost předvést své umění. Ve zlínském kole se totiž pokrmy vezly do soutěže již hotové a na místě se jen „restaurovaly“.
„Bohužel na začátku května ještě nebude sezona domácích rajčat, takže budeme trénovat s dovezenou zeleninou, případně protlaky různých výrobců,“ komentoval přípravy na soutěžní rajskou omáčku Č. Kuba. Kuchaři již mají k dispozici starý recept na domácí omáčku ze 30. let minulého století, k níž budou připravovat také maso a houskové knedlíky. „Stejně jako sportovci před olympiádou, i my musíme trénovat a ladit chutě až k dokonalému výsledku,“ zakončil Kuba. Dobrou zprávou pro návštěvníky Restaurantu Sušil je slib, že se „vyladěné“ omáčky, tedy koprovka i rajská, objeví i na jídelním lístku.
     

red



Design By Macik