Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Do Prahy vlakem za památkami

Skupina nejaktivnějších žáků z Ekotýmu ZŠ Bratrství Bystřice pod Hostýnem se 18. března 2010 zúčastnila projektu Českých drah „S dětmi na výlet do Prahy“. Byli jsme prvním školním výletem, který v rámci tohoto projektu do Prahy dorazil, a proto nás hned po příjezdu na hlavní nádraží v prostorách vládního salonku oficiálně přivítal sám generální ředitel Českých drah Petr Žaluda.


Cena zpáteční jízdenky do Prahy pro jednoho cestujícího byla pouhých 80 Kč, což nás velmi potěšilo. Zároveň jsme získali volné vstupné do Muzea hlavního města Prahy na expozici Historická Praha a Langweilův model Prahy v 3D. Slevy na vstupném byly pro nás přichystány  i jinde. Program v Praze jsme přizpůsobili pěknému jarnímu počasí. Obdivovali jsme Prahu z vyhlídky Jindřišské věže, metrem zajeli na Smíchov, abychom si prohlédli stálou výstavu Království železnic. Prošli jsme areálem Pražského hradu, seběhli Nerudovou ulicí ke Karlova mostu a procházkou  přes Staré Město a Staroměstské náměstí jsme svou návštěvu Prahy ukončili. Děti se vracely domů unavené, ale spokojené a plné zážitků z nevšedního školního dne.

 

České dráhy nabídly  školám letos na jaře nový tarif, v jehož rámci mohou jet žáci odkudkoli do Prahy za zpáteční jízdné ve výši 80 korun. „Cílem je vzbudit zájem o železnici u mladé generace. Věřím, že po této zkušenosti děti přesvědčí i své rodiče, aby více využívali tento ekologický způsob dopravy,“ uvedl P. Žaluda, ředitel ČD. Inspiraci prý našly dráhy v Německu, kde školy využívají snížené tarify již delší dobu.
Dráhy s nabídkou obeslaly stovky škol. Děti mohou levně cestovat pouze v úterý, ve středu, ve čtvrtek a o víkendu, pro pondělí a pátek, kdy jsou vlaky nejvytíženější, nový tarif neplatí. Kromě základních a speciálních škol mohou takto cestovat i dětské domovy.
Zmíněný tarif platí do konce května a následně od září do 13. prosince, kdy končí nynější jízdní řád. Podle ředitele odboru produktů ČD Aleše Ondrůje je pravděpodobné, že tarif plynule přejde i do nového jízdního řádu.

Ing. Jitka Vašinová a Mgr. Zuzana Horyanská

                                                                    



Design By Macik