Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Vítejte v sokolovně!

Minule jsme vás informovali o ukončení rekonstrukce sokolovny a o tom, že byla navrácena bystřickým sokolům a dalším příznivcům sportu a kultury k plnému užívání.


Všechno jsme nezvládli na jedničku, a proto jsme cvičební rok zahájili opožděně až koncem září. Zato se slavnostním pocitem. V blízkosti hřiště jsme pro veřejnost otevřeli „Posilovnu pod širým nebem“ a budovu jsme zasvětili sportu lektorským kurzem „Cvičíme zdravě“. Jedná se o ojedinělý metodický seminář sokolských lektorů – terapeutky Lídy Rakové a trenéra Jarka Kučery. Přestože jsme tento seminář nabídli široké veřejnosti, dostavili se pouze sokolové. Snad tedy příště, chystáme se takto zahájit i další školní rok. Do nového cvičebního roku jsme vstoupili s větším počtem cvičitelů. Někteří naši bratři a setry využili možnosti vzdělat se ve vlastní sokolské ústřední škole a absolvovali kurz cvičitelů 3. třídy. 


Jsme velice rádi, že se do sokolovny vrátily děti. Nejsme příznivci specializované sportovní výchovy v raném dětství. Preferujeme osvědčenou a lékaři doporučovanou všestrannost. Děti se v Sokole už od předškolních let seznamují s prvky gymnastiky, atletiky a snažíme se pro ně organizovat výuku plavání. K tomu všemu patří kolektivní hry a nácvik pódiových nebo hromadných skladeb. S těmi se děti představí nejen v Bystřici, ale letos mají možnost předvést se i v Brně, v Plzni a Praze. K sokolské výchově dětí patří i zálesácká zdatnost a kapitoly z vlastivědy, včetně povídání o době našich dědů a pradědů. V gymnastice se děti naučí skokům, přeskokům, přemetům a osvojí si základy cvičení na bradlech, kruzích, kladině a hrazdě. V atletice si vyzkoušejí běhy, hody a skoky. A samozřejmě míčové hry.


I když dětí přibývá, dospělí cvičenci v našich řadách převažují. Ženy se pravidelně scházejí k relaxačnímu a zdravotnímu cvičení, muži hrají florbal a smíšené oddíly mužů a žen se věnují badmintonu a volejbalu. Badminton je nejvíce obsazeným sportem. Badmintonistů se vejde do tělocvičny poměrně malý počet a sokolovna nestačí pokrýt všechny jejich potřeby.  Proto stále musíme najímat tělocvičny ve školách. Badmintonisté, volejbalisté a florbalisté se účastní regionálních soutěží a různých turnajů. V letošním roce byl nově založen oddíl kickboxu. Těší nás, s jak velkým úsilím na sobě tito mladí lidé pracují. K našemu mírnému překvapení nejen chlapi, ale i velmi mladá děvčata. Ženy a smíšený seniorský oddíl „Věrná garda“ nacvičují hromadné skladby na naše sokolská vystoupení.


Do opravené sokolovny se vrátili naši loutkoherci a zahájili přípravu na další sezonu. Už se všichni těšíme na jejich představení, při nichž se vždy do posledního místa zaplní hlediště nejen dětskými diváky. Sokolovnu jsme také několikrát zapůjčili spřátelenému Okrašlovacímu a zábavnímu spolku Bystřice pod Hostýnem, který v ní uspořádal autorské čtení, přednášku architektů a designérů a zorganizoval dětské divadelní představení kroměřížského souboru „Říše loutek“.
Rádi vás uvítáme v našich řadách. Je obtížné najít v rozvrhu volné místo pro nové skupiny, je ale jednoduché zařadit se do existujících oddílů. Ženy cvičí v pondělí od 17 do 18 hodin a druhá skupina od 18 do 19 hodin. Předškolní děti ve středu od 15 do 16 hodin, mladší žáci (holky i kluci) ve čtvrtek od 16 do 17 hodin. Starší děvčata cvičí ve středu od 16 do 17 hodin. Badminton a kickbox skoro každý den po 19. hodině.

Ing. Zbyněk Svoboda, starosta TJ Sokol Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik