Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Úpravy stromů v březnu

Bezpečnostní kácení a ořezávání stromů probíhalo na území města intenzivně také v březnu, který je měsícem konce vegetačního klidu.

Poslední kácení plánované v předjarní etapě se uskutečnilo v Holešovské ulici. Dvě lípy srdčité tu byly zasaženy dřevomorem kořenovým způsobujícím skrytou, ale progresivní hnilobu kořenového systému, která narušuje stabilitu stromu. Další lípa pak měla prohnilou bázi kmene do výše dvou metrů od země, takže hrozilo její rozlomení a pád do vozovky. Ještě  tři další stromy byly ošetřeny ořezem.

Prohnilé větve jsme odstranili z korun lip na náměstí. Vzhled stromů sice není dokonalý, ale byla skutečně provedena minimální možná míra úprav tak, aby byla zajištěna bezpečnost lidí, kteří pod stromy procházejí. Potvrdila se i domněnka, že stromy byly ořezány už v minulosti. A protože řezné plochy zůstaly tehdy neošetřené, došlo k napadení dřevokaznými houbami a vznikly dutiny. Při každém novém ořezu dnes používáme ošetření nátěrem. Ten obsahuje speciální látku s přísadami proti spórám hub. Věříme, že tento zásah pomůže prodloužit životnost i této skupinky lip jako dlouhodobé dominanty náměstí.

Skácen byl dále jasan původně rostoucí v platanové aleji. Celá jedna třetina jeho koruny odumřela a také zde hrozil pád větví. Korunu šikmo rostoucího jasanu u mostu směrem k zámku jsme pouze zredukovali, což stromu výrazně ulehčilo, a ke kácení prozatím přistupovat nebudeme.

Ošetření a kácení stromů provádělo na území města také Povodí Moravy a Správa železničních cest. Jednalo se o stromy rostoucí na břehu Bystřičky a v bezprostřední blízkosti železniční trati.  Z ulice Mlýnské byl odstraněn topol už dříve zasažený bleskem, jehož uschlá koruna visela ve větvoví. Skáceno bylo několik lip kolem toku Bystřičky – u zámku a naproti parkoviště v obchodní zóně, kaštan  u železničního mostu v Zahájeném.

Všechny úpravy městských stromů probíhají s maximální péčí a ve snaze uchovat jich co nejvíce v dobrém stavu.
                 

Ing. T. Svačina



Design By Macik