Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Chvalčovští hudebníci reprezentují region

V průběhu dvou měsíců dva chvalčovští občané reprezentovali svým uměním náš region.

V závěru února představil Ladislav Moravetz svoji novou sbírku varhanních předeher a doprovodů písní evangelického zpěvníku nazvanou Chvalčovské miniatury. Jak autor v předmluvě píše, k tvorbě chvalčovských miniatur jej přivedla „oslava Hospodina a společný růst“. Jako celocírkevní kantor Českobratrské církve evangelické vnímá Ladislav Moravetz  církev jako multigenerační společenství, v němž se od církevních hudebníků očekává „šikovné kombinování starého s novým“. V evangelické církvi se uplatňuje estetické pravidlo, že neexistuje, co je plně sakrální nebo co je nepatřičné. Spíše se zohledňuje vzkaz apoštola Pavla –„ať vše slouží společnému růstu“. Když se Moravetz vyznává ze svého vztahu k Chvalčovu, připomíná též luterského kněze Tobiáše Závorku Lipenského, který v Bystřici působil v předbělohorské době. V roce 1602 vydal zpěvník pro potřeby Českobratrské církve, z nějž se některé písně dodnes zpívají.


Ve zlínském kostele Českobratrské církve evangelické Ladislav Moravetz předvedl několik ukázek ze své nové sbírky. Předem vybrané písně ze zpěvníku byly uvedeny ve stylu etno, swingu, pop feelingu, novogotiky, ale také jako točená z Valašska nebo húpavá. Některé, až exotické rytmy, zvlášť hrané na varhany, vyvolávaly otázku, zda by nebylo lepší je hrát v nějakém jiném nástrojovém obsazení. Ze spontánní reakce zpívajících posluchačů však bylo jisté, že ani neobvyklé rytmy nejsou na překážku, zvláště sedí-li u varhan nápaditý autor a výtečný varhaník v jedné osobě. Hudební čísla byla prokládána úryvky biblického čtení. Představení Chvalčovských miniatur se zúčastnily přední osobnosti Českobratrské církve evangelické. Celé odpoledne příjemně moderoval David Valůšek, ředitel Okresního archivu ve Zlíně.  Mezi pozvanými hosty byl i chvalčovský starosta Ing. Antonín Stodůlka, který přívětivým slovem potěšil nejen autora Chvalčovských miniatur, ale i všechny návštěvníky tohoto milého nedělního odpoledne. 
 
 V neděli 21. března se představila v olomouckém kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů další umělkyně s trvalým pobytem ve Chvalčově. Kristýna  Vylíčilová studuje operní zpěv na bratislavské vysoké škole múzických umění. Spolu s ní se v programu představil violoncellista Jan Žďánský, čerstvý absolvent štýrské hudební akademie v Grazu. Jako jejich doprovazeč, ale i sólový varhaník, se představil organolog olomoucké arcidiecéze Jan Gottwald.

 
Kristýna Vylíčilová zazpívala nejprve dvě Biblické písně od Antonína Dvořáka. Ač sopranistka, vyzněly obě písně psané pro hlubší hlas v jejím podání velmi dobře. Je patrné, že studium vybavilo Kristýnu vším potřebným, aby   i podobná úskalí zvládla lehce a s noblesou. Pěvkyně se dále představila v části Agnus dei z korunovační mše C dur W. A. Mozarta. Její krásný, nosný a intonační soprán rozjasnil se zapadajícím sluncem prostor celého chrámu. Výjimečným zážitkem bylo provedení Ave Maria C. Saint-Saënse, kde se představili oba sólisté. Zvukomalebně nesmírně zajímavá skladba dala oběma prostor, aby s vroucností interpretovali modlitbu hudebně vděčnou a skladatele vždy znovu lákající. Pěvkyně ukončila své vystoupení provedením tří nejznámějších Biblických písní.


Sympatické bylo rovněž Žďánského vystoupení. Jeho violoncello má dobrý zvuk, hráč přesně intonuje a jeho výraz má potřebnou dávku citu. Přednesl skladby M.Brucha, C. Saint-Saënse, A. Dvořáka. Varhaník Jan Gottwald se představil nejen jako pozorný a pohotový doprovazeč, ale především jako výtečný sólista. V jeho podání zazněly skladby pro sólové varhany A. Hasseho, J. S. Bacha, F.Liszta a jeho vlastní improvizace.

Byl jsem vystoupením tří mladých lidí upřímně nadšen. Stálo by určitě zato pozvat je k podobnému koncertu do Bystřice.                                                    

PaM



Design By Macik