Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Portášský oheň

"Biječkův portáš hledí k Hostýnu a hlídá tu našu valašskú krajinu." Ano, v sobotu 18. července uběhl přesně rok od chvíle, co byla dřevořezba téměř dvoumetrového portáše umístěna na Klapinově. Tohoto fešáka ze dřeva vyřezal Pepa Biječek z Bystřice pod Hostýnem. A první výročí bylo pádným důvodem pro pořádání "Portášského ohňa".


Vše začalo v sobotu po dvanácté hodině. Postupně přicházeli návštěvníci, zastavovali kolem projíždějící kolaři a turisté. Přišli nám zahrát heligonkáři Kocfelda a Sedlář z Brusného, na valašské gajdy nám zahrál a zazpíval Petr Sovják z Neobuzi a taky nám předvedl své umění s honáckým bičem. Ti odvážnější si to mohli s bičem zkusit taky. Vojta Žídek z Rychlova se svým koněm Sudánem povozil hlavně děti, a ti, kdo jízdu na koni ovládají, mohli jezdit i sami. Odpoledne hudebně vyplnili Pavel Adamík "Šlapin"  s bendžem, jeho žena Zdena a Vlasťa Stuška "Pantla" s kytarou a foukací harmonikou. Večer kaprál Jura Potočku zapálil  portášský oheň a zúčastnilo se toho téměř celé desátnictvo. Při trampských písničkách s kontrabasem, kytarami, bendžem a foukací harmonikou se hrálo a zpívalo do tří hodin v noci. Jasná a teplá noc byla zážitkem nejen pro děti, ale taky pro dospělé. Krásně se tady spalo.


V neděli po snídani jsme vše uklidili a v poledne už tu kromě dřevěného portáše a přístřešku  nic nepřipomínalo, že se tady něco dělo. Díky hlavně Jurovi Urubovi. Byla to další krásná prázdninová akce, a kdo jste na ní nebyli, můžete litovat.
Vlastimil Stuška



Design By Macik