Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Z redakční pošty II

Rada Zlínského kraje zasedala spolu s radou našeho města v Bystřici pod Hostýnem v červnu letošního roku. Na programu jednání byla mimo jiné i otázka zachování místního pracoviště lékařské pohotovostní služby pro dospělé. Zástupci kraje se při jednání vyjádřili v tom smyslu, že „lékařská pohotovostní služba je v Bystřici pod Hostýnem obyvateli málo využívána, je ekonomicky vysoce nákladná a pracoviště z odborného hlediska nesplňuje požadavky na moderní ambulantní péči pro řešení náhlého zhoršení zdravotního stavu“. Toto tvrzení odmítá ve svém textu vedoucí Lékařské pohotovostní služby v Bystřici pod Hostýnem Mgr. David Románek, člen zastupitelstva města.

Rada Zlínského kraje nedostatky bystřické LPS blíže nespecifikuje. Předpokládám, že se její vyjádření opírá o Memorandum odborných společností a Sdružení praktických lékařů z roku 2012, které navrhuje transformaci Lékařské pohotovostní služby (dále jen LPS) na pracoviště urgentního příjmu v nemocnicích. Rád bych jako osoba odpovědná za chod Lékařské pohotovostní služby v Bystřici pod Hostýnem a zároveň jako zastupitel města osvětlil skutečný stav věci.

Na pohotovosti slouží v současné době sedmnáct praktických lékařů s dlouholetou praxí v primární péči (přičemž téměř polovina z nich pracovala několik let na zdravotnické záchranné službě) a sedm zdravotních sester (z toho tři sestry s dlouholetou praxí v primární péči a čtyři pracující několik let ve výjezdových skupinách ZZS). Z výše uvedeného vyplývá, že všichni zaměstnanci splňují odborné požadavky pro práci u lékařské pohotovostní služby.


Co se týká věcného a technického vybavení LPS, ordinace splňuje veškeré požadavky kladené vyhláškou 221/2010 Sb. Kromě povinného vybavení je zde navíc například defibrilátor s možností zevní srdeční stimulace, oxymetr, mobilní EKG a další.


Souhlasím tedy s názorem Rady města Bystřice pod Hostýnem, že by tato služba měla být zachována  minimálně ve stejném rozsahu jako doposud. Nejen jako služba pro naše občany, ale i pro turisty, kteří do naší oblasti přijíždějí na dovolenou (to je patrné i ze statistických ukazatelů ošetření v letních měsících), vždyť do nejbližšího zdravotnického zařízení je to více než 20 km. A jak říká Thomas Carlyle: „Teprve když zdravý onemocní, uvědomí si, co měl.“
Mgr. David Románek

(Tento článek není vyjádřením stanoviska ZZS ZK. Celá zpráva ze společného jednání Rady Zlínského kraje a Rady města Bystřice pod Hostýnem byl publikována ve Zpravodaji 6/2015, str. 2–4.)



Design By Macik