Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Ševelení v akvarelu

V polovině června se v kavárně Cinema v Holešově uskutečnila vernisáž výstavy Blanky Ševelové, amatérské malířky z Bystřice pod Hostýnem.

Blanka Ševelová se narodila v Rymicích u Holešova, kde prožila své dětství. Po absolvování holešovského gymnázia se vdala do Bystřice pod Hostýnem. Po většinu života se věnovala pedagogické práci, jako vychovatelka pracovala v bystřických domovech mládeže.


Když v roce 2012 odešla do důchodu, mohla se začít plně věnovat své velké zálibě –  malování akvarelů. Inspiruje se hlavně místy, jež důvěrně zná a má je ráda – Rymice, Holešov, Bystřice pod Hostýnem a hostýnské hory, malebná krajina ležící na rozhraní Valašska a Hané. Jemné autorčiny akvarely zachycují reálné náměty venkovské přírody v  proměnách ročních období. Z milých obrázků dýchá klid a pohoda.


Akvarel láká dostupností používaných materiálů, vždyť stačí papír, štětec, voda a barvy. Ale i když to tak nevypadá, tato technika patří k nejobtížnějším. Je náročná na promyšlené kladení barev i vytváření kompozice, neboť každý tah je definitivní, dá se jen těžko opravit nebo změnit.


Blanka Ševelová letos v létě nevystavovala poprvé. Loni i předloni představila své práce spolu s dalšími amatérskými tvůrci na tradiční výstavě Letní iluze v holešovském zámku.


Každý z nás shromažďuje ve své duši po celý život významné výjevy, okamžiky a prožitky a touží si je zachovat. Při vysokém životním tempu většinou nezbývá na spoustu věcí čas. Až v důchodovém věku, kdy zmizí břemeno pracovních povinností, vznikne prostor pro vyjádření toho, co v sobě nosíme. A Blance se to opravdu podařilo. Je to osobnost s nevyčerpatelným množstvím energie a malování je jen jednou z jejích aktivit. Letos je to například už 10 let, co založila v Bystřici pod Hostýnem cyklistický oddíl Pohodově na kole pro každého pod hlavičkou Klubu českých turistů.
Děkujeme naší vedoucí a kamarádce za energii, čas a houževnatost, za vše, co dokázala. Ztělesňuje aktivní a pozitivní přístup k životu, úctu k přírodě a lásku k rodnému kraji.
Alena a Marcela



Design By Macik