Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



O zrušení pracoviště finančního úřadu ještě není rozhodnuto

Diskuse o rušení menších územních pracovišť finančních úřadů od ledna příštího roku vypukla v červenci, poté co Finanční správa ČR o svém záměru oficiálně informovala. První dohady o plánu uzavřít některá pracoviště se přitom objevily již v létě 2014. Svaz měst a obcí ČR byl však tehdy ujištěn, že Generální finanční ředitelství ani Ministerstvo financí ČR žádné legislativní omezení územních pracovišť finančních úřadů neplánuje. Vývoj situace je proto pro mnohá města nepříjemným překvapením Mezi územními pracovišti určenými ke zrušení je zařazeno také pracoviště v Bystřici pod Hostýnem. Nahradit by ho měla Kroměříž.

Jak se uvádí v tiskové zprávě z 21. července 2015, Finanční správa ČR se má od 1. ledna 2016 zbavit třiadvaceti územních pracovišť finančních úřadů na celém území České republiky. Má se jednat o pracoviště, která mají méně než 11 zaměstnanců vykonávajících jen registrační a vyměřovací činnosti. Zajistit fungování takových pracovišť je podle tiskové zprávy velmi neefektivní a ujišťuje, že „veškeré služby pro daňovou veřejnost budou po jejich zrušení plnohodnotně zabezpečeny na nejbližších, zejména okresních, územních pracovištích.“ „V době zvýšeného náporu podávání daňových přiznání k dani z nemovitých věcí a k dani z příjmů bude výběr zajištěn na kontaktních místech přímo v obcích, kde ke zrušení dojde. Veřejnosti se tak zrušení prakticky nedotkne, protože mimo uvedená období využívá služeb rušených územních pracovišť jen minimálně,“ uvádí se v tiskové zprávě, která dále poukazuje na to, že s rozšířenou elektronizací finanční správy klesá počet poplatníků, kteří osobně navštěvují finanční úřady, a naopak stoupá počet těch, kteří komunikují se správcem daně elektronicky. Finanční správa očekává, že snížení počtu územních pracovišť přinese zvýšení efektivity práce finančních úřadů a úsporu finančních prostředků za pronájmy, provoz a opravy budov. Stávající zaměstnanci mají být přesunuti na jiná pracoviště.


Dalším krokem k optimalizaci fungování finanční správy má být ukončení provozu pokladen pro výběr hotovostních plateb daní a poplatků na 103 neokresních územních pracovištích finančních úřadů, a to již od 1. září 2015. Jako hlavní důvod tohoto kroku je uváděna skutečnost, že náklady na jednu transakci v pokladně územního pracoviště finančního úřadu představují částku 42,50 Kč, zatímco například Česká pošta, s. p., nabízí obdobnou službu za 29 korun.


„Jako alternativu nejčastějšího hotovostního placení, např. úhrady daně z nemovitých věcí, nabízí Finanční správa ČR od ledna příštího roku možnost placení této daně prostřednictvím Soustředěné inkasní platby obyvatelstva (SIPO). Pro nejbližší období placení daně z příjmů a daně z nemovitých věcí připravuje finanční správa i další alternativu pro platby v hotovosti, jakou byla v minulosti například tzv. „daňová složenka“, kterou bylo možné platit daně bezplatně na přepážkách České pošty, s. p. (…) Snahou finanční správy je, aby se komfort při placení daní pro občany ve výsledku zvýšil a aby mohli platit daně bezplatně na více místech, než je tomu dnes,“ uvádí tisková zpráva.

Vedení Bystřice pod Hostýnem, obce s rozšířenou působností, s rozhodnutím Finanční správy ČR nesouhlasí; stejně tak obce Podhostýnského mikroregionu, pro něž je Bystřice pod Hostýnem spádovou oblastí. Město proto oslovilo jménem starosty Mgr. Zdeňka Pánka ředitele Generálního finančního ředitelství Ing. Martina Janečka.


V dopise poukázalo vedení města například na skutečnost, že bystřické pracoviště finančního úřadu sídlí ve vlastní budově a jeho provozní náklady tedy nejsou příliš vysoké. Připomnělo také, že přes nezadržitelný trend rozšiřování elektronické komunikace mezi úřady a občany, mají zvláště senioři s takovým druhem komunikace potíže a v mnoha případech jim chybí potřebné vybavení. „Stát v roce 2003 zrušil bývalé okresy a přiblížil státní správu občanům prostřednictvím obcí s rozšířenou působností,“ uvádí se v dopise bystřické radnice. „Při tvorbě ORP se vycházelo z rozlohy území, dostupnosti sídla ORP, počtu obyvatel v regionu, množství pracovních příležitostí. Je paradoxem, že v době, kdy se celý správní systém usadil, funguje a přebírá stále více státních povinností formou přenesené působnosti, stát začíná úspěšně nastartovanou decentralizaci sám destruovat. Domníváme se, že státní orgány nebudou nikdy efektivní na 100 %, protože slouží občanům.“


Dopis v závěru tlumočí také nesouhlas starostů všech obcí Podhostýnského mikroregionu s rozhodnutím finanční správy o zrušení územního pracoviště finančního úřadu v Bystřici pod Hostýnem.


V polovině srpna byl starosta města Zdeněk Pánek přizván do Poslanecké sněmovny PČR k  neveřejnému jednání podvýboru rozpočtového výboru pro financování územních samospráv a využívání prostředků Evropské unie. Hlavním bodem jednání byly informace Ministerstva financí o plánované redukci počtu územních pracovišť finančních úřadů. Jednání se zúčastnili kromě zástupců Ministerstva financí a Ministerstva vnitra ČR také nejvyšší představitel Generálního finančního ředitelství Ing. Martin Janeček, zástupci Svazu měst a obcí ČR a starostové měst, jichž se plánované rušení týká. Jak uvedl starosta Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek, vzhledem k nesouhlasnému stanovisku zástupců většiny parlamentních stran (kromě hnutí ANO), nesouhlasu Svazu měst a obcí i protestu starostů dotčených měst bude otázka rušení třiadvaceti územních pracovišť finančních úřadů dále projednávána.
msch



Design By Macik