Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Uprchlíci na Sola Gratia? Město situaci sleduje.

Zpráva o záměru Diakonie Českobratrské církve evangelické ubytovat ve svém objektu Sola Gratia v Bystřici pod Hostýnem několik uprchlických rodin se nečekaně objevila ve vysílání České televize v polovině července letošního roku.  To vyvolalo vlnu obav a dotazů ze strany občanů a obrovský zájem médií.  Město však bylo v té době diakonií informováno pouze o tom, že pro objekt Soly Gratie hledá nové využití. Zvažovaly se změny územního plánu a vybudování sociálních bytů či využití prostor pro seniory.  Později, po diskusi v médiích, diakonie městu potvrdila, že pokud se podaří objekt uvést do chodu, poskytla by ubytování osmi až dvanácti potřebným imigrantům, kteří by v provozu rekreačního zařízení našli práci – na zahradě, při úklidu, při základní technické údržbě atd. Podle informací, které prozatím město má, však zařízení jako rekreační objekt již nejméně rok nefunguje. 

V polovině srpna se v Bystřici pod Hostýnem objevilo několik transparentů instalovaných nacionalisticky orientovanou skupinou Pro-Vlast s hesly odmítajícími uprchlíky. Město je nechalo odstranit. Starosta Zdeněk Pánek a místostarosta Jiří Ott se mezitím zúčastnili  jednání na krajském úřadě ve Zlíně s radní pro sociální otázky Taťánou Nersesjan a Bernardem Šulákem, vedoucím Centra na podporu integrace cizinců ve Zlínském kraji. Účastníci jednání se shodli na tom, že se diskutovaný problém ubytování uprchlíků nedá řešit bez účasti samospráv. Přípravu a realizaci přesídlení uprchlíků řeší na Ministerstvu vnitra ČR  pracovní skupina složená ze zástupců ministerstev vnitra, práce, financí, průmyslu a obchodu či ministerstva pro místní rozvoj a také zástupci Asociace krajů ČR, Svazu měst a obcí ČR, zaměstnavatelů, odborů i církví. Pracovní skupina se znovu sešla v polovině srpna.


Město ani Zlínský kraj prozatím, podle slov starosty města Zdeňka Pánka, nemají žádné konkrétní informace o tom, že by v objektu Soly Gratie nebo kterémkoliv jiném objektu ve Zlínském kraji byli ubytováváni uprchlíci. Vedení města bude situaci nadále sledovat.
msch



Design By Macik