Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nová expozice – století vývoje ohýbaných židlí

Na sobotu 19. září 2015 připravuje město Bystřice pod Hostýnem slavnostní otevření nové expozice ve východním zámeckém křídle. Po opravách, kterými celé první poschodí bystřického zámku prošlo, zde bude vystaven historický ohýbaný nábytek. Nová expozice, na jejímž financování se podílel Evropský fond regionálního rozvoje, se bude věnovat jak vynálezu technologie ohýbaného nábytku, jehož původcem byl Michael Thonet, tak vývoji designu sedacího nábytku. I zde, ačkoliv po rozmachu výroby začaly v oboru podnikat i jiné firmy, stáli Thonetové na nejvyšší úrovni. A jak uvádí thonetolog Jiří Uhlíř, ostatní výrobci Thonetově továrně vlastně nikdy skutečně konkurovat nemohli.


K nejcennějším exponátům budou jistě patřit židle, které Michael Thonet vyrobil ještě v německém Boppardu. Na rozdíl od ostatních Thonetových výrobků, i výrobků jiných firem, byly tyto židle vyrobeny ještě odlišnou technologií, totiž ohnutím svazku dýh. Ke klasickým výrobkům, které se budou na výstavě prezentovat, patří také Thonetovy židle vyrobené pro vídeňské paláce, a konečně i nejznámější a dodnes vyráběné židle č. 14 a 18. Prezentovat se budou také výrobky konkurenčních firem D. G. Fischel, Mundus a Kohn.


Vystavené exponáty představují nábytkářskou produkci od Thonetova vynálezu v polovině 19. století, přes rozmach výroby ohýbaného nábytku na přelomu století 19. a 20. až po závěr první republiky. Nejstarší výrobek, který bude na výstavě k vidění a který představuje boppardská židle z roku 1836, a židli č. A 236 navrženou v roce 1938 tedy od sebe dělí plných sto let. Jak se produkce ohýbaného nábytku na našem území za století změnila, může po prohlídce expozice posoudit každý sám.

Město upozorňuje návštěvníky, že původní výstava Expozice Thonet, která byla v bystřickém zámku přístupná doposud,  je od 1. 9. 2015 zrušena.

-eda-

 

Pozvánka ke stažení zde.


Fotografie


Design By Macik