Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Lotyšská hudba v bystřickém kostele

Dvakrát do roka se scházejí sbormistři a hudebníci Českobratrské církve evangelické, aby pod vedením Ladislava Moravetze, celocírkevního kantora ČCE sezpívali v rámci Semináře církevní hudby evangelické akademie (SCHEA) skladby s církevní tématikou. Své víkendové úsilí prezentují na nedělním koncertě v kostele sv. Jiljí. V poslední době se ČCE snaží zprostředkovat styk svých sbormistrů se zahraniční evangelickou hudbou. Před rokem navštívil Seminář církevní hudby evangelické akademie dánský varhaník a skladatel Hans Christian Hein. Na jaře letošního roku se v bystřickém kostele představil švédský hudebník Per Gunnar Petersson. Na letošní podzimní seminář přijala pozvání paní Ilze Sprance, pedagožka a církevní hudebnice z Lotyšska, která v současné době zastává funkci viceprezidentky Evropské konference evangelické církevní hudby. Především však od roku 1990 působí jako pedagog na Lutherově akademii, kde vyučuje řízení sboru, liturgickou varhanní hru a sborový zpěv. Je vedoucí oddělení pro liturgii a církevní zpěv při Evangelické luterské církvi v Lotyšsku. V Bystřici se představila jako sbormistryně a skladatelka. 


V programu nedělního koncertu 18. října 2015 kromě sboru SCHEA vystoupily také posluchačky kroměřížské konzervatoře P. J. Vejvanovského – varhanice Pavlína Mitášová a Zdeňka Hřibová, účinkovali sbormistři Hana Kubíková, Marta Doubravová a Jan Trusina. Jako varhanice a citlivá doprovazečka se během koncertu několikrát představila paní Ester Moravetzová. Její manžel a hlavní organizátor všech těchto akcí Ladislav Moravetz koncert doplnil netradičně, avšak velmi působivě a stylově svojí hrou na akordeon.


Velkou část programu zaujímala lotyšská církevní sborová hudba. Církevní texty zazněly v dílech Ilze Sprance, Richardse Dubry a Talivaldise Kenninšse. Lotyšskou instrumentální hudbu představily skladby Aarta de Kort v podání Zdeňky Hřibové a Pavlíny Mitášové. Obě varhanice studují pod vedením Ladislava Moravetze varhanní improvizaci. Jako varhanice vystoupila také Ester Moravetzová, která přednesla velmi náročnou Toccatu gaelicu Hanse André Stamma.


Troufám si konstatovat, že asi nejvíce posluchače zaujaly dvě skladby, v nichž se doprovodu ujal, vedle klavíru, rovněž akordeon. Manželé Moravetzovi se sborem nejprve přednesli skladbu Martína Palmieriho „Da pacem, Domine“ (Daruj mír, Pane). Skladba díky angažmá akordeonu, ale především díky rytmům zcela jednoznačně odkazuje na svůj argentinský původ.  Stejný doprovodný aparát použil Ladislav Moravetz ve své skladbě „Kdopak touto cizinou…“ Svým projevem odkázal tentokrát na balkánskou hudební inspiraci.  


Závěr koncertu patřil Ilze Sprance. Pod jejím vedením zazněla její úprava lotyšské duchovní písně „Par Jezu dziesmu vienu“. Tato sborová píseň vyzněla jako niterné vyznání. Sbor ji zazpíval v plné koncentraci jako oslavu Boha a zároveň poděkování paní Sprance za její vstřícnost, obětavost a milé vystupování po celou dobu jejího kontaktu s frekventanty SCHEA.


Stojí také zato vyzvednout obětavost všech účinkujících i organizátorů, kteří dvakrát za rok připraví, nastudují a provedou skladby, které bychom asi jinak neslyšeli. Můžeme tak srovnávat současnou církevní hudbu z různých zemí, poznat zahraniční výkonné umělce a nepřímo sledovat vývoj mladých církevních hudebníků.          

      
Letošní Seminář církevní hudby evangelické akademie by nebylo možno uspořádat bez obětavé pomoci rodiny Běťákových, kteří udělali téměř nemožné, aby opět k životu vzkřísili středisko Sola Gratia. To se pomalu vrací k životu a svému poslání. Účastníkům Semináře vytvořili téměř ideální podmínky pro studium skladeb, ale také pro ubytování, stravování a neformální setkávání. Že jejich snaha nebyla marná, o tom svědčil zcela zaplněný bystřický kostel. Posluchači dlouhým potleskem odměnili účinkující, a především milou paní Sprance. Věřím, že bude doma v Lotyšsku vyprávět o tom, jak je naše malé město vstřícné a vnímavé k hudbě a umění vůbec. 

PaM



Design By Macik