Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



ZPRÁVIČKY ZE VČELÍNA

Vítězná marmeláda byla nejvoňavější

Do 2. ročníku soutěže „O nejchutnější marmeládu“ bylo přihlášeno třináct marmelád rozmanitých chutí a vůní. Tyto ovocné dobroty hodnotili sami návštěvníci podzimního farmářského jarmarku.  Mezi ostružinovou, jahodovou, angreštovou, malinovou, rybízovou, višňovou a meruňkovou vybrat tu opravdu nej… však nebylo vůbec snadné. Zvláštností letošního ročníku byla marmeláda rajčatová se zázvorem a s chilli, která vzbudila u hlasujících velký ohlas a slíbili jsme, že uvedeme  recept.  Tato pikantní marmeláda Barbory Hlavíkové skončila na krásném druhém místě a nakonec pouze o šest hlasů zvítězila ta nejvoňavější, malinová, která k nám přicestovala v balíčku od Radomíry Nedbalové z Kroměříže s dopisem a vyjádřením podpory v pořádání této neobvyklé soutěže.  Na třetím místě se pak umístila marmeláda ostružinová s kousky ovoce, kterou vyráběl Pavel Handl. Všem účastníkům, ať už těm, kteří svou marmeládu do soutěže přihlásili, nebo těm, kteří přišli o sobotním dopoledni hlasovat, děkujeme.

Rajčatová marmeláda s chutí a vůní chilli, zázvoru a koření
Zralá rajčata – 2 kg, omyjeme, nařízneme nožem slupku do kříže a spaříme. Oloupaná rajčata pokrájíme na cca 1 – 1,5cm kostky, semínka ponecháme – obsahují pektiny, které pomohou marmeládě zhoustnout. Pokrájená rajčata vložíme nejlépe do litinového hrnce, a přidáme k nim 500g tmavého třtinového cukru, 60g čerstvého zázvoru pokrájeného na cca 2mm kostičky, 2 cca 5cm kousky skořice, 2 proužky kůry z bio citronu, cca 20g jemně pokrájené chilli papričky (dle chuti a stupně pálivosti – marmeláda by měla být pikantní, ale ne příliš), 3 podrcené hřebíčky, 2 zarovnané lžičky soli a 1dl červeného vinného octa. Přivedeme k varu, poté plamen snížíme a za občasného, později častého míchání směs svařujeme do „marmeládové konzistence“. Několik minut před dokončením odstraníme citronovou kůru a kousky skořice, a přidáme šťávu z poloviny citronu, pro jemnou kyselinku. Povaříme, a ihned lžící plníme do skleniček, přičemž se snažíme marmeládu co nejvíce upěchovat a zbavit se tím vzduchových bublin. Uzavřeme víčkem a vložíme do lednice, kde nám marmeláda vydrží několik týdnů i měsíců. Z uvedeného množství rajčat vyrobíme cca tři 190ml skleničky. Vychlazenou rajčatovou marmeládu si nejlépe užijeme s variací sýrů, překvapivě skvěle chutná také k plísňovým či čerstvému kozímu. Na jazyku oceníte rajčatovou sladkost, lehkou pikantnost chilli a kousků karamelizovaného zázvoru, to vše provoněno hřebíčkem a skořicí.  (www.pepato.eu

Rozsvěcení betlému
Středisko volného času Včelín pořádá předvánoční akci s názvem Rozsvěcení Betlému, která se uskuteční v pátek 27. listopadu od 17 hodin v areálu SVČ Včelín. Těšit se můžete na dětský pěvecký sbor ze ZŠ Bratrství pod vedením p. uč. Denisy Hlavové, doprovodný program, Ježíškovu poštu, svařák na zahřátí, domácí perník, vánoční dekorace. Na závěr je připraven ohňostroj.



Design By Macik