Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kůrovec v parku

Ani našemu největšímu parku Zahájené se nevyhnul. Jedná se o nepatrný, ale o to nebezpečnější hmyz – lýkožrouta. Lýkožrouti patří k podčeledi kůrovců z čeledi nosatcovitých brouků. Vlivem teplého a téměř bezsrážkového jarního a letního období došlo k jejich přemnožení v okolních lesích a následně se objevili i ve městě. Lýkožrout napadá zejména stromy oslabené suchem, mechanickým poškozením, stavební činností nebo zhoršenou kvalitou ovzduší.


Mimo používání lapačů (pastí s feromonovým odparníkem) a lapáků (zařízení vyrobené ze smrkových vývratů, zlomů nebo i čerstvě pokácených stromů), které se používají spíše v lesních porostech, je nejdůležitější metodou jeho regulace odstranění a zpracování napadených nebo pro lýkožrouta atraktivních (oslabených) stromů. Proto došlo začátkem podzimu k odstranění několika téměř suchých či prosychajících smrků v parku (zejména v části u starého hřbitova).


Vzhledem k dlouhodobé změně klimatu (zvyšující se teploty, malé množství srážek) tak vývoj směřuje k nahrazení smrků v parku a obecně v celém městě odolnějšími, převážně listnatými dřevinami, z nichž jsou také některé méně citlivé na sucho. Potřebné by bylo zvýšit úsilí o změnu druhové skladby okolních lesů. I přes známé ekologické důsledky se zde bohužel stále vysazují smrky, které jsou v širším okolí stanovištně nepůvodní dřevinou.

Ing. Tomáš Svačina



Design By Macik