Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Vítězství – pracoviště finančního úřadu v Bystřici zůstává

Úsilí vedení města Bystřice pod Hostýnem a některých občanů o zachování místního územního pracoviště finančního úřadu se ve spojení se snahami ostatních zainteresovaných obcí vyplatilo. Ke zrušení dvaceti tří menších pracovišť finanční správy na území ČR od ledna 2016 nedojde. Jak informoval Ing. Martin Žurovec, vedoucí oddělení vnějších vztahů a komunikace MF ČR, dva specialisté budou na každém pracovišti i nadále poskytovat služby veřejnosti po celý rok. V září se na tom shodli při společném jednání zástupci samospráv pod vedením Svazu měst a obcí ČR a ministr financí a první místopředseda vlády Andrej Babiš. Během jednání, kterého se zúčastnilo na třicet starostů z celé České republiky, situaci vysvětlil a za předchozí nešťastnou komunikaci se omluvil generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.


„Jakékoliv změny v systému veřejné správy jsou velkým otřesem pro města a obce a problémem pro občany,“ řekl předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl. „Je naprosto nezbytné, aby občané v území našli služby, které potřebují, a z úřadů v menších obcích nebyli jen pošťáci, kteří vše předávají dál. Důležité přitom je, aby stát záměry týkající se změn v území vždy předem konzultoval s městy a obcemi.“


Podle slov generálního ředitele Generálního finančního ředitelství Martina Janečka se pro veřejnost, pokud jde o služby územních pracovišť finančních úřadů, nic nezmění. Specialisté budou poskytovat tak jako dosud služby, které lidé potřebují. Starosty ujistil, že zaměstnanci územních pracovišť budou mít náhled do potřebných databází, aby mohli podávat občanům informace.


Debatovalo se i o záměrech finanční správy v oblasti elektronizace veřejných služeb a preferenci bezhotovostních plateb. Komunikace s úřady prostřednictvím informačních a komunikačních technologií je občanům s potřebným vybavením k dispozici nepřetržitě.
-red-



Design By Macik