Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Bílavský kostel se vrací ke své původní kráse

Restaurování bílavského kostela sv. Bartoloměje začalo na podzim 2012 a už rok na to přineslo po odkryvu přemaleb první objevy. Nejprve jemné barevné květinové motivy ve spojích kleneb, které měly blízko ke stylu pozdního historismu, na podzim dalšího roku pak v klenbě presbytáře část figurálního výjevu Večeře páně signovaného bystřickým malířem Janem Ježkem. Po další roční práci restaurátorů manželů Zálešákových je už jasné, že Jan Ježek ve 30. letech 20. století své vlastní dílo z let 1910–1911 přemaloval. Odkryta je levá část stropu presbytáře, strop lodi, lemování vítězného oblouku před oltářem, okolí oken i zdobení stěn u kazatelny a stěny za sochami – v kostele se objevil dokonale laděný, barevný secesní interiér se stopami pozdního historismu a všechny prvky (dláždění podlah, kazatelna, sošky, obrazy Křížové cesty a další) se spojily v překvapivý celek.


Lemování oblouku mezi druhým a třetím klenebním polem je zespoda vyzdobeno zlatě rámovanými obdélníkovými obrazy s motivy ze starého zákona, na jednom z nich Mojžíš vyhlíží zem zaslíbenou. Přední část oblouku zdobí stylizovaní andělé v dětské podobě nesoucí rostlinné girlandy. Levá část Večeře páně má intenzivnější barvy, hlava Krista zůstala zachována, nachází se kousek od později vsazeného svítidla. Ve výklenku za svatostánkem nízko u podlahy byla objevena plocha, na níž se malíř zřejmě rozkresloval. Hnědými konturami je vyvedena ženská hlava a část ruky. U kazatelny vystoupily ze stěn malované pilastry. Na stropě ve druhém klenebním poli byl odkryt blankytně modrý obraz narození Páně. Rozměrný výjev s Pannou Marií a Josefem sklánějícími se nad kolébkou obklopenou patnácti anděly opět narušuje novější okrouhlé svítidlo vsazené po přemalbě. Obě okna – na severní i jižní straně jsou zdobena jednoduchými hnědými kresbami představujícími čtyři evangelisty Matouše, Marka, Lukáše a Jana s jejich atributy – čtyřmi okřídlenými bytostmi.


Správce farnosti P. Marek Výleta i farníci upustili od původního záměru vymalovat kostel po ošetření stěn na bílo a jsou rozhodnuti objevené malby zachovat. Krajský úřad Zlín záchranu maleb na doporučení NPÚ Kroměříž a Odboru památkové péče MěÚ Bystřice pod Hostýnem pravděpodobně podpoří.


Obnova výmalby kostela sv. Bartoloměje probíhá v roce 2015 díky finančnímu příspěvku ve výši 326.000 Kč poskytnutému Ministerstvem kultury ČR z programu „Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností“. Finanční příspěvek ve výši 120.000 Kč poskytl z Fondu kultury Zlínského kraje také KÚ Zlín. Celkové náklady v letošním roce činí 487.140 Kč. Zbývající prostředky ve výši 41.140 Kč poskytl vlastník kulturní památky – Římskokatolická farnost Bílavsko.

msch, -dn-



Design By Macik