Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Všechny cesty vedou na Hostýn

Pouť na Hostýn může být i jiná než duchovní. Po cestách vzhůru dnes stoupají nejen věřící, ale i turisté nebo sportovci, každý za svým cílem. „Snažila jsem se vytvořit prostor pro novou formu poutě, v níž si každý najde to své,“ říká v úvodu své práce Bystřičanka Ing. arch. Lenka Bulisová. Svou diplomovou práci obhájila loni na fakultě VUT v Brně pod vedením Ing arch. Jiřího Marka a pokusila se v ní o nové architektonické pojetí a úpravu cesty na Svatý Hostýn.

Práce je rozdělena na několik částí – urbanistickou a návrhovou, úvod pojednává o stavební historii místa. Autorka vytipovala několik tras mířících k Vodní kapli pod vrcholek Hostýna. „Dodnes jezdím závody na horských kolech. Všechny cesty, silnice a stezky analyzuji každodenně, a proto vím, kde se stahuje dřevo, kudy v zimě teče voda, kudy chodí lidé málokdy, a kudy naopak často,“ říká Lenka Bulisová. Vybrané výchozí body k cestě na Hostýn jsou čtyři – vlakové a autobusové nádraží v Bystřici pod Hostýnem, parkoviště na Chvalčově u Staré císařské cesty a hospoda ve Slavkově pod Hostýnem. Speciálně upravených zastavení na cestě vzhůru je pak v projektu sedm: autobusová zastávka u hřbitova, rozcestí Staré císařské cesty a cesty od Lázní nazvané Dolní Antoníček, lávka u lomu, slavkovská stráň, Vodní kaple, prodejní stánky a nové informační centrum u zastávky autobusu na Hostýně. Některá místa autorka vybrala pro jejich historii, jiná pro zajímavý výhled či netypické složení terénu.


Trasa vedoucí z Bystřice pod Hostýnem je v projektu rozdělena na část městskou a lesní. Autorka navrhuje zřetelné značení v jednotném stylu, rozcestníky, sjednocení povrchu chodníků i městského mobiliáře. V lese zpevňuje chodníky, některé problematické části stezek jsou nadkryty palubami položenými nad terénem, a buduje víceúčelové zastávky.


Jako problém prostoru zastávky u hřbitova uvádí projekt například absenci sociálního zázemí, zmatený informační systém a nepřipravenost místa na nárazový provoz. Návrh přidává parkovací místa pro návštěvníky hřbitova, objekt zastávky se sociálním zařízením, lavičky uvnitř i venku, parkoviště pro kola, hrací prostor pro děti, nové informační tabule. Drobná stavba je z modřínového dřeva a kovu, se zelenými střechami.


Na rozcestí Dolní Antoníček projekt plánuje vytvoření ohrazeného odpočinkového místa s prostorami pro oddělené i společné posezení poutníků, nad hůře dostupným lomem pak průchozí nadzemní obloukovitou lávku s lavičkami, z jejíhož středu by byl možný výhled až na Svatý Kopeček u Olomouce a k Přerovu. Terasovitá, částečně krytá odpočinková místa s otevřeným pohledem ke Slavkovu zapuštěná do terénu situuje projekt nad Slavkovské louky. Drobné stavby stojící pod Vodní kaplí jsou podle projektu v současné době v havarijním stavu a místo je v zimních měsících špatně dostupné. Právě sem, do místa, které má svou klidnou atmosféru a kde ústí prameny pitné vody, by autorka projektu umístila jednoduché objekty pro ubytování s průhledy do lesa a krytým sezením vhodné pro meditaci. Upraveno by bylo stávající zařízení na čerpání pitné vody. 
Projekt počítá s tím, že by drobné prodejní stánky lemující hostýnské schodiště byly ponechány na místě. Inspiruje se přitom členěním, jež navrhl už architekt Dušan Jurkovič – pravá strana vrcholku Hostýna ve směru od baziliky měla být věnována světskému životu, levá duchovnímu. Stánky by podle projektu změnily podobu, přibyly by posuvné stěny, bylo by zjednodušeno jejich zásobování a zvýšena bezpečnost vybudováním přístupových teras pro zákazníky.


U výstupu z autobusu na Hostýně pak projekt počítá s objektem moderního informačního centra, kde by bylo kromě informací o poutním místě a okolí k dispozici jak sociální zařízení, tak odpočinková místa a úschovna kol. Všechny objekty by byly stavěny z přírodních materiálů – ze dřeva, kamene a kovu.


„Hostýn je jedním z nejvýznamnějších míst na Moravě s bohatou historií, duchovním významem a překrásnou přírodou,“ říká autorka projektu Ing. arch. Lenka Bulisová. „Má práce má být inspirací, pokusem o modernizaci, startovacím bodem pro obrození cesty vzhůru.“

Veřejnosti byl zajímavý projekt představen v rámci Dne architektury a prezentován bude také v pondělí 9. listopadu 2015 v 17 hodin ve velké zasedací místnosti bystřické radnice.
msch 



Design By Macik