Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jak jsme slavili Den charity

Dne 27. září slavíme svátek sv. Vincenta de Paul, zakladatele charitního díla. V ten den mnohé charity otevírají své dveře veřejnosti a snaží se prezentovat svou činnost. I naše charita již v pátek 25. září pootevřela své dveře, dovolila lidem přijít blíž a připravila pro ně program na náměstí v Bystřici pod Hostýnem.


Program zahájili ředitel Oblastní charity Bystřice pod Hostýnem Ing. Pavel Pilmajer a pastorační asistentka Helena Janovská. I když nám počasí moc nepřálo, Masarykovo náměstí ožilo, jakmile cimbálová muzika pod vedením Radka Cahlíka vyloudila první tóny. A protože k muzice patří i zpěv a tanec, malí tanečníci z folklorního souboru Malá Rusava pod vedením paní Müllerové nezaháleli a hned se přidali. Svou úžasnou choreografií přilákali nejenom kolemjdoucí, ale vytáhli z lavic i žáky a učitele nedaleké základní školy. Najednou bylo náměstí plné.


Samozřejmě nechyběl prezentační stůl plný letáků a výrobků z Denního stacionáře pro seniory ve Chvalčově. Naše zdravotní sestry měřily zdarma tlak a cukr v krvi. Odměnou za dobré výsledky měření bylo skromné pohoštění. Každý si mohl nabídnout zákusek, který upekly pracovnice z denního stacionáře pro seniory, a horkou kávu, která v chladném ránu přišla vhod. K našemu milému překvapení se u nás zastavilo hodně lidí. Zajímali se o naše služby a my jim rádi na všechny dotazy odpověděli  


Byl připraven i program pro děti s mnoha zajímavými úkoly, ale z důvodu nepříznivého počasí jsme ho museli zrušit.
Významný den jsme nakonec završili mší svatou v kostele sv. Jiljí. Celebroval ji P. Stanislav Jordán a pozvání přijal i P. Marek Výleta.


A protože k práci patří i odpočinek, rozhodli jsme se večer oslavit Den charity u bowlingu v místní pizzerii. Naštěstí každá koule dopadla, kam měla, a my, pozitivně naladěni a s úsměvem na tváři, jsme mohli konstatovat, že se Den charity vydařil dle našich očekávání.


Děkujeme všem účinkujícím za zpestření celého dne, Městskému úřadu v Bystřici pod Hostýnem za pomoc při organizaci a poskytnutí zázemí, Ing. Martinu Macenauerovi za ozvučení, lékárně Salvia za poskytnutý zdravotní materiál a všem, kteří jakýmkoliv způsobem přispěli k přípravě Dne charity. Věříme, že tento den splnil svůj účel, charita zase o něco víc pootevřela své dveře, dostala se do povědomí lidí, a hlavně ukázala, že pomáhat má smysl.

Helena Janovská
pastorační asistent



Design By Macik