- Archiv Zpravodaje
- 2009-12
- 2010-01,02
- 2010-03
- 2010-04
- 2010-05
- 2010-06
- 2010-07,08
- 2010-09
- 2010-10
- 2010-11
- 2010-12
- 2011-01,02
- 2011-03
- 2011-04
- 2011-05
- 2011-06
- 2011-07,08
- 2011-09
- 2011-10
- 2011-11
- 2011-12
- 2012-01,02
- 2012-03
- 2012-04
- 2012-05
- 2012-06
- 2012-07,08
- 2012-09
- 2012-10
- 2012-11
- 2012-12
- 2013-01,02
- 2013-03
- 2013-04
- 2013-05
- 2013-06
- 2013-07,08
- 2013-09
- 2013-10
- 2013-11
- 2013-12
- 2014-01,02
- 2014-03
- 2014-04
- 2014-05
- 2014-06
- 2014-07,08
- 2014-09
- 2014-10
- 2014-11
- 2014-12
- 2015-01,02
- 2015-03
- 2015-04
- 2015-05
- 2015-06
- 2015-07,08
- 2015-09
- 2015-10
- 2015-11
- 2015-12
- 2016-01,02
- 2016-03
- 2016-04
- 2016-05
- 2016-06
- 2016-07,08
- 2016-09
- 2016-10
- 2016-11
- 2016-12
Hlavní nabídka
ZPRÁVIČKY ZE VČELÍNA
- AKTIVITY DS pro seniory Chvalčov - program
- Always June aneb Komorní koncert v hale
- Bílavský kostel se vrací ke své původní kráse
- Bystřické pivo a panský pivovar na počátku 19. století
- Dárek pro zdraví
- Den architektury aneb Zemanova Nádražní
- Draci nad Bartovcem
- Ekvádor a Galapágy
- Házená
- Jak jsme slavili DencCharity
- Jaké bylo počasí v měsíci září 2015
- Jakub Neradil mistrem Evropy v kata
- Ke vzniku republiky
- Kluci z první třídy podruhé
- Knižní novinky v městské knihovně
- Kopaná
- Kůrovec v parku
- Lotyšská hudba v bystřickém kostele
- Naše drakiáda
- Nordic Walking Maraton 2015
- Nový výtvarný skvost na Hostýně
- Opravy mlatových chodníků v Zahájeném
- Pětasedmdesátníci z VIII. A
- Podzimní sklizeň bystřických minigolfistů
- Přehled kulturních akcí v listopadu 2015
- Rekonstrukce chodníků pokračují
- Společenská kronika
- Tichý filmový víkend v horách
- Vítězství – pracoviště finančního úřadu v Bystřici zůstává
- Vše nejlepší Martě Kučerové
- Všechny cesty vedou na Hostýn
- Vyměňte si průkaz OZP, požádejte o příspěvek na mobilitu
- Z redakční pošty – Koncert na Sv. Hostýně
Vítězná marmeláda byla nejvoňavější
Do 2. ročníku soutěže „O nejchutnější marmeládu“ bylo přihlášeno třináct marmelád rozmanitých chutí a vůní. Tyto ovocné dobroty hodnotili sami návštěvníci podzimního farmářského jarmarku. Mezi ostružinovou, jahodovou, angreštovou, malinovou, rybízovou, višňovou a meruňkovou vybrat tu opravdu nej… však nebylo vůbec snadné. Zvláštností letošního ročníku byla marmeláda rajčatová se zázvorem a s chilli, která vzbudila u hlasujících velký ohlas a slíbili jsme, že uvedeme recept. Tato pikantní marmeláda Barbory Hlavíkové skončila na krásném druhém místě a nakonec pouze o šest hlasů zvítězila ta nejvoňavější, malinová, která k nám přicestovala v balíčku od Radomíry Nedbalové z Kroměříže s dopisem a vyjádřením podpory v pořádání této neobvyklé soutěže. Na třetím místě se pak umístila marmeláda ostružinová s kousky ovoce, kterou vyráběl Pavel Handl. Všem účastníkům, ať už těm, kteří svou marmeládu do soutěže přihlásili, nebo těm, kteří přišli o sobotním dopoledni hlasovat, děkujeme.Rajčatová marmeláda s chutí a vůní chilli, zázvoru a koření
Zralá rajčata – 2 kg, omyjeme, nařízneme nožem slupku do kříže a spaříme. Oloupaná rajčata pokrájíme na cca 1 – 1,5cm kostky, semínka ponecháme – obsahují pektiny, které pomohou marmeládě zhoustnout. Pokrájená rajčata vložíme nejlépe do litinového hrnce, a přidáme k nim 500g tmavého třtinového cukru, 60g čerstvého zázvoru pokrájeného na cca 2mm kostičky, 2 cca 5cm kousky skořice, 2 proužky kůry z bio citronu, cca 20g jemně pokrájené chilli papričky (dle chuti a stupně pálivosti – marmeláda by měla být pikantní, ale ne příliš), 3 podrcené hřebíčky, 2 zarovnané lžičky soli a 1dl červeného vinného octa. Přivedeme k varu, poté plamen snížíme a za občasného, později častého míchání směs svařujeme do „marmeládové konzistence“. Několik minut před dokončením odstraníme citronovou kůru a kousky skořice, a přidáme šťávu z poloviny citronu, pro jemnou kyselinku. Povaříme, a ihned lžící plníme do skleniček, přičemž se snažíme marmeládu co nejvíce upěchovat a zbavit se tím vzduchových bublin. Uzavřeme víčkem a vložíme do lednice, kde nám marmeláda vydrží několik týdnů i měsíců. Z uvedeného množství rajčat vyrobíme cca tři 190ml skleničky. Vychlazenou rajčatovou marmeládu si nejlépe užijeme s variací sýrů, překvapivě skvěle chutná také k plísňovým či čerstvému kozímu. Na jazyku oceníte rajčatovou sladkost, lehkou pikantnost chilli a kousků karamelizovaného zázvoru, to vše provoněno hřebíčkem a skořicí. (www.pepato.eu
Rozsvěcení betlému
Středisko volného času Včelín pořádá předvánoční akci s názvem Rozsvěcení Betlému, která se uskuteční v pátek 27. listopadu od 17 hodin v areálu SVČ Včelín. Těšit se můžete na dětský pěvecký sbor ze ZŠ Bratrství pod vedením p. uč. Denisy Hlavové, doprovodný program, Ježíškovu poštu, svařák na zahřátí, domácí perník, vánoční dekorace. Na závěr je připraven ohňostroj.
©Městský úřad Bystřice pod Hostýnem
Design By Macik