Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Do Anglie a Portugalska s Erasmem

V období od 1. 5. do 14. 5.2016 se prvních 26 žáků ze Střední průmyslové školy Hranice zúčastnilo odborné praxe v zahraničí. Byli mezi nimi i žáci bystřičtí. Do konce září jich vyjede na zkušenou do Anglie a Portugalska dalších dvaadvacet. To vše díky projektu s názvem Za zkušeností do Evropy z programu Erasmus+ mobilita osob v odborném vzdělávání a přípravě, který je financován z prostředků Evropské unie pod záštitou národní agentury Dům zahraniční spolupráce.


Skupina našich jedenácti žáků studujících pět různých oborů odjela v květnu na dvoutýdenní odbornou praxi do jihoanglického přístavního města Portsmouth, kde většina z nich mohla pracovat přímo v anglických firmách. Bydleli každý samostatně v hostitelských rodinách, museli sami jezdit do své firmy autobusem či vlakem a dorozumívat se anglicky sami za sebe, protože doprovodná osoba Mgr. Šárka Vlková nemohla být neustále se všemi najednou.


Další skupinu tvořilo patnáct žáků, kteří sbírali zkušenosti v portugalském Torres Vedras. Bylo mezi nimi osm chemiků – Adéla Horáková, Karolína Klajná, Romana Ludwigová, David Markusík, Dušan Matuška, Kateřina Nedbalová, Jan Rák a Adéla Vašíčková s Mgr. Janem Mlčůchem a dalších sedm žáků oboru požární ochrana pod vedením Mgr. Aleše Navrátila (Nikola Bílá, Lukáš Chovanec, Daniel Kohut, Petr Kovář, Petr Pluháček, Marek Majer a Karolína Šablaturová). Chemici analyzovali vodu v laboratořích místní střední školy Agrupamento de Escolas Henriques Nogueira. Hasiči absolvovali svou praxi na místní hasičské stanici Associação Humanitária Bombeiros Voluntários de Torres Vedras. O víkendu všichni navštívili pláž, hlavní město Lisabon, paláce v Mafře a Sintře.


V červnu letošního roku vyjede deset hasičů do portugalské oblasti Algarve (Faro, Loule) a v září 12 žáků na Maltu. Škola získala grant i pro další školní rok, kdy stávající destinace budou rozšířeny o Irsko a Slovensko.

Ing. Pavlína Vavříková  

 

 - bez popisu -

Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně autor. Publikace (sdělení) nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.



Design By Macik