Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kejklířů a umění plný zámek

Téměř celý květen zdobila sály bystřického zámku díla žáků výtvarného oboru. Během školního roku jsme pracovali na tématu DOMOV. Když se návštěvníci rozhlédli po výstavních sálech, zaujalo je obrovské množství rodinných portrétů, obrázků s náměty stolování, oslav, půdních prostor, koupelen, map bystřických ulic, krajin, jara na zahradě, zabijaček a masopustu. Dalo se tu najít množství keramických hlav, domů, domovních čísel a krásných mís. Celý boční sál byl pak věnován pracím čtrnácti letošních absolventů, aby mohli vystavit na odiv všechny své dovednosti získané studiem výtvarného oboru.

K dalšímu oživení zámeckých prostor přispělo vystoupení hudebníků a dramatiků ZUŠ, doprovázené dílnami výtvarného oboru. Volnou inspirací k akci nazvané Ejhle kejkle byly středověké kejklířské a kramářské slavnosti.

„EJHLE KEJKLE!“ vyvolávali šašci, klauni a další mladí hudebníci, dramatici a výtvarníci. Zvuky bubnů, fléten, houslí, trubek a další radostný hlahol se nesly nejen zámkem, ale celým městem. Akce, v níž se propojily všechny obory ZUŠ, začala právě průvodem přes město. Za přízně diváků i počasí průvod doputoval na nádvoří zámku, kde se konaly výtvarné dílny. Každý si mohl zkusit vymodelovat hrady z hlíny, vyrobit papírovou korunu, zahrát si s maňásky divadélko nebo jen tak vybarvovat obrovský nápis EJHLE KEJKLE. Tím vším se mohly zabavit malé neposedné děti i během koncertu žáků bystřické ZUŠ a naší družební školy z Ostravy – Petřkovic. Školy představily své šikovné hudebníky a v některých číslech programu vystoupily společně. Každá škola si skladbu sice nacvičila předem, ale až přímo na místě se sehrály.

Věřím, že se nám povedlo oživit krásné zámecké prostory, propojit jednotlivé složky umění a zapojit co nejvíce nadšenců. Výstava se stala každoroční tradicí – aktivity jako EJHLE KEJKLE jistě také najdou v Bystřici své stálé místo.

                                                                                                                        
Štěpánka Maliňáková

 



Design By Macik