Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Čestná jehlice za péči o přátelství

Významné ocenění za zásluhy o město Salzkotten, pozlacenou čestnou jehlici s městským znakem, získala v dubnu letošního roku bývalá místostarostka Bystřice pod Hostýnem Vladislava Bělíková. Cenu převzala společně s dalšími pěti zasloužilými občany Salzkotten při slavnostním ceremoniálu z rukou starosty Ulricha Bergera.


Oceněna byla zejména její obětavá práce na udržování a rozvíjení vzájemných přátelských vztahů mezi folklorními soubory a oběma městy. „Vladislava Bělíková se zasloužila o to, že dlouholeté přátelství mezi soubory Rusava a Danzdeel Salzkotten v roce 2009 přerostlo v partnerství mezi městy. Významnou měrou tyto přátelské vztahy podporuje a pečuje o ně,“ uvedl ve svém úvodním projevu starosta Salzkotten Ulrich Berger. Vladislavu Bělíkovou a její činnost pak představil v sále salzkottenské radnice předseda spolku Partnerschaft Salzkotten – Bystřice pod Hostýnem Klaus Adrian.


Jak říká sama Vladislava Bělíková, Salzkotten, půvabné starobylé městečko v Dolním Porýní-Vestfálsku, jako by se už stalo jejím druhým domovem. Má tady dobré přátele a pobývá tu několikrát do roka. Se spolkem Partnerství Bystřice pod Hostýnem – Salzkotten, jehož je členkou, každoročně do Německa přiváží náš tým k účasti na tradičním Klingenthal-Sport-Maratonu, doprovází cyklotýmy na cestách z Bystřice do Salzkotten či zpět, už druhý rok se stará o strávníky při společném lyžařském pobytu na Božím Daru, zprostředkovává vzájemné kontakty školám, zájmovým organizacím i spolkům, byla iniciátorkou myšlenky na vybudování Salzkottenské promenády, která loni v létě vznikla v Bystřici pod Hostýnem na Kamenci. Pomáhá také tlumočit, i když němčinu nikdy nestudovala. „Tohle partnerství je pro mě takový třicetiletý bezplatný jazykový kurz,“ říká se smíchem.


Příští rok už to skutečně budou tři desetiletí, co Rusava poprvé zavítala do Salzkotten a kontakty se začaly rozvíjet. Na počest blížícího se výročí místní vydali vzpomínkovou knihu plnou fotografií. Skoro na každé z nich je Vladislava Bělíková.
„Ocenění si velmi vážím,“ říká „když se člověk podívá na fotografie, najednou zjistí, kolik času už uteklo a kolik zajímavých akcí už se konalo. Snad se nám bude dařit i v příštích letech.“
msch
  



Design By Macik