Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sola gratia zase žije naplno

Rekreační areál Sola gratia na Vinohrádku se pro veřejnost nově otevřel letos v lednu. Jeho provozovatelem je znovu Diakonie Českobratrské církve evangelické, která po roce 1989 zakoupila areál od restituentů a působila zde do roku 2011.


Sola gratia opět poskytuje zázemí pro celou řadu akcí. Slouží k individuální a skupinové rekreaci, pro dětské a mládežnické tábory, pořádají se zde vzdělávací kurzy a duchovní setkání. Pokračují sbormistrovské kurzy pro hudebníky z celé republiky pod vedením osobností duchovní i světské hudby. Areál začaly nově využívat také školy a střediska Diakonie ČCE pro vzdělávací akce, ozdravné pobyty klientů a pracovní i rekreační pobyty zaměstnanců.


V areálu jsou k dispozici tři byty pro zaměstnance. Diakonie zde v duchu svého poslání nabízí zaměstnání a bydlení přednostně lidem, kteří patří mezi její současné nebo potenciální klienty – občanům s nižším stupněm vzdělání, mladším seniorům, klientkám azylových domů pro matky s dětmi či rodinám, které získají azyl v ČR. 


Diakonie počítá s postupným rozvojem, ale také péčí o zachování původní podoby areálu, jehož hlavní budova, bývalé rodinné sídlo bystřického podnikatele Karla Baziky postavené v letech 1938–1939 podle návrhu architekta Karla Kotase, je originálním architektonickým dílem.


Diakonie Českobratrské církve evangelické je druhou největší neziskovou organizací v ČR, která poskytuje sociální, zdravotní a vzdělávací služby. Denně pomáhá tisícům klientů v nepříznivých životních situacích ve více než 110 zařízeních po celé republice. V Diakonii pracuje přes 1 500 zaměstnanců a 1 000 dobrovolníků. Ve Zlínském kraji působí střediska Diakonie ve Valašském Meziříčí, Vsetíně a Uherském Hradišti.

-red-



Design By Macik