Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Závod zdatných zálesáků

Každý rok se sokolská družstva utkávají v Zálesáckém závodu zdatnosti. Závod je postupový – z jednot a žup až do celostátního kola. V naší župě je už tradičním organizátorem Sokol Přílepy. Jedná se o soutěž v přírodním prostředí a potřebné zázemí poskytují přílepští myslivci ve svém areálu. Letos se závod uskutečnil v sobotu 7. května – v předvečer oslav konce 2. světové války.


Zálesácký závod zdatnosti kombinuje vytrvalost, obratnost, zručnost a vědomostní disciplíny. Základem je přespolní běh o délce 3–5 km se zastávkami pro plnění úkolů. Obratnost museli soutěžící prokázat při šplhu, chůzi po zavěšené lávce, při střelbě z luku, překonávání potoka po laně a v hodu na cíl. Zručnost byla potřeba při řezání dřeva, přípravě a rozdělávání ohně a vázání uzlů. Na dalších zastávkách museli poznávat naše hrady a zámky, souhvězdí, rostliny, stromy, keře, houby, brouky, zvířata a ptáky. Nakonec přišla morseovka a zdravotní první pomoc. A protože jsme sokolové, tak také něco z naší historie.


Závod je vypsán pro starší žáky. Jenže těch máme v oddílech nedostatek, a tak jsme vyslali do soutěže naše sestry z oddílu mladších žaček. Jejich úkolem bylo mimo soutěž proběhnout trať a nabrat zkušenosti do příštího ročníku, ve kterém už bychom chtěli postoupit až do celostátního kola. Organizátoři se vyznamenali. Kromě sokolů pozvali širokou veřejnost a připravili další dvě nezávodní trasy. A tak soutěžili všichni, kdo se dostavili. Bylo jich hodně, více než stovka. Mezi nimi předškoláci, a dokonce i maminky s miminky. Naše malé sestry této nabídky také využily a jako rozcvičku si před základním závodem přidaly ještě střední trať.


Našim děvčatům se podařilo dosáhnout velice dobrých výsledků, a tak je organizátor i přes nesoutěžní věk zařadil do konečného vyhlášení výsledků. Překvapení bylo veliké. Hlídka ve složení Nela Zábranská, Sofie Zábranská a Jana Štěpánová obsadila 3. místo a odnesla si bronzové medaile. O něco mladší hlídka Eliška Raabová, Nikola Vranová a Ema Drozdková skočila sedmá.


Soutěžní den byl zakončen gulášovou polévkou, opékáním špekáčků a děti si našly v krásném areálu přirozenou hravou zábavou. Narozdíl od minulého ročníku vše proběhlo za krásného počasí.

Zbyněk Svoboda



Design By Macik