Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Mladí umělci a Národní soutěž ZUŠ

Základní umělecká škola Bystřice pod Hostýnem žila od ledna do května Národní soutěží ZUŠ, kterou vyhlašuje MŠMT. Letos se soutěžilo v komorní hře dechových a také smyčcových nástrojů, ve hře na akordeon a klávesy. Literárně dramatický obor měl přehlídku v kolektivním projevu. Ze školních kol, která se konala na přelomu ledna a února, postoupilo 44 žáků do kol okresních.


V krajských kolech jako první soutěžili akordeonisté 16. března v Uherském Brodě. Valerie Šrámková ze třídy Jarmily Koščakové získala 2. místo. Den na to se v Uherském Hradišti setkaly soubory žesťových nástrojů. Žesťové kvarteto (Matouš Kubíček, Vojtěch Šerek, Antonín Horák, Filip Málek) získalo 1. místo. Žesťové duo a žesťové kvinteto získaly 1. místa s postupem do ústředního kola. Trumpetista Jaromír Češek dostal ocenění za mimořádný interpretační výkon. Všechny žesťové soubory do soutěže připravil Vladimír Češek.


Ve dnech 22. a 23. března soutěžily v Kroměříži soubory dřevěných dechových nástrojů. Klarinetové trio (Anna Nesvadbová, Eva Navrátilová, Jan Přadka, pedagogické vedení Pavla Caletková) získalo 3. místo, duo příčných fléten (Lenka Gabrielová, Anna Cagašová pod vedením Jarmily Schuskové) a trio zobcových fléten (Markéta Hnilicová, Pavlína Hýžová, Nikola Chmelařová pod vedením Pavly Caletkové) získaly 2. místa. Duo zobcových fléten (Barbora Provázková, Anežka Ryšicová pod vedením Markéty Janečkové) a trio dvou zobcových fléten a klavíru (Barbora Vašinová, Simona Mikušková, Jakub Sanitrák pod vedením Markéty Janečkové a Martiny Studené) získaly 1. místa. Markéta Janečková byla oceněna za pedagogickou práci. Kvarteto zobcových fléten (pod vedením Pavly Caletkové) získalo 1. místo s postupem do ústředního kola.


Dne 1. dubna soutěžily ve Vsetíně komorní soubory smyčcových nástrojů. Houslové duetto (Adéla Tiefenbachová a Justýna Matějíčková pod vedením Jany Kotasové) získalo 2. místo. Krajská kola uzavřela projevu 4. dubna ve Zlíně přehlídka literárně dramatického oboru. Celkem 8 žáků LDO (Tomáš Omelka, Michal Grygar, Andrea Jurásková, Bianka Pavlištíková, Prokop Chvatík, Ondřej Čáp, Viktor Chaňo a Adam Míča pod vedením Bohumily Plesníkové) sehrálo hru na motivy Astrid Lindgrenové „Kdo skočí z větší výšky“ tak přesvědčivě, že získali postup do ústředního kola.


Ústřední kolo v komorní hře dechových nástrojů se konalo 6.–8. května v Orlové. Kvarteto zobcových fléten (Nikola Chmelařová, Markéta Hnilicová, Anna Nesvadbová, Alice Tiefenbachová) získalo 2. místo. Žesťové duo (Jaromír Češek, Štěpán Navrátil) a žesťové kvinteto (Matouš Kubíček, Vojtěch Šerek, Michael Studený, Jan Kubíček, Helena Kubíčková) získaly 1. místa. Žesťové kvinteto bylo vybráno na koncert vítězů, který uzavřel celé ústřední kolo. Vladimír Češek obdržel „Zvláštní ocenění poroty za vynikající pedagogickou práci“ a Matouš Kubíček byl oceněn za vynikající interpretační výkon.
Z mimořádných úspěchů máme velkou radost. Všem žákům a učitelům gratulujeme a děkujeme za reprezentaci nejen ZUŠ a Bystřice pod Hostýnem, ale i celého Zlínského kraje.

Pavla Caletková



Design By Macik