Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jak nás Astrid Lindgrenová přivezla do Litvínova

Byla to dlouhá cesta, která začala před pěti lety založením literárně dramatického oboru na Základní umělecké škole Bystřice pod Hostýnem. Talentované děti se brzy projevily svými úspěchy na národních přehlídkách. V sólovém projevu to byli žáci Adéla Zmrzlíková (v roce 2011 ve Svitavách) a Tomáš Omelka (v roce 2014 v Uherském Hradišti). Oba s texty geniální spisovatelky a také malířky Daisy Mrázkové.


Přišlo meziobdobí, v němž nás velmi zaujala tvorba protinožných aboriginců  a my se věnovali jejich příběhům, z čehož vzešla dramatizace na motivy pohádky Volavka a želva ze sbírky australských a oceánských pohádek Křišťálové sestry. Za tuto práci jsme před třemi lety na krajské přehlídce ve Zlíně obdrželi cenu za režii. Poté jsme otevřeli knihu Astrid Lindgrenové Kajsa Nebojsa a bylo na dlouhou dobu, co se dramaturgie dětského divadla na ZUŠ týká, vystaráno. Prvním příběhem, který jsme převedli do jazyka dramatu, byl vánoční příběh o malé statečné Kajse a její babičce. Diváci jej v sále SD Sušil viděli v předvánočním čase roku 2014.


Protože je v knize nádherných příběhů celá řada, brzo jsme pro divadlo vybrali další. Za pár měsíců, někdy více, někdy méně náročné práce a též za laskavého přispění tvůrčí dílny teatrologa Luďka Richtera, vznikla inscenace Kdo skočí z větší výšky. Porota nás tentokrát z krajské přehlídky v kolektivním projevu literárně dramatických oborů ZUŠ ve Zlíně začátkem letošního května poslala, díky přímému postupu, do celostátního kola. Konalo se až v dalekém Litvínově. Také zde se nám představení podařilo dobře zahrát. Nakonec jsme byli za píli, statečnost, dávku nadání pro dramatickou tvorbu a též díky autorce literární předlohy, královně dětských čtenářů Astrid Lindgrenové, odměněni postupem do skvělého Stříbrného pásma.

MgA. Bohumila Plesníková
pedagog LDO ZUŠ Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik