Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Přijďte zakončit prázdniny tancem a písničkou

Je to kacířské, psát o konci prázdnin, když sotva začaly, ale je to tak. Valašský soubor Rusava zakončí prázdniny se svými hosty už poosmé na festivalu Podhostýnské září. 


Menší bratr folklorního festivalu Na rynku v Bystřici je taneční přehlídkou českých, moravských a slezských folklorních souborů. V Bystřici pod Hostýnem se koná pravidelně vždy v sudém kalendářním roce již od roku 2002. Formou jevištních vystoupení nabídne veřejnosti setkání s kvalitními pódiovými programy folklorních souborů nejen z blízkého regionu, ale i dalších etnografických oblastí Čech, Moravy a Slezska, případně i ze zahraničí, a tím přispěje k rozšíření kulturně-historického rozhledu návštěvníků festivalu.


Již osmý ročník festivalu naváže na úspěšnou tradici podzimního setkávání příznivců folkloru v Bystřici pod Hostýnem. Na folklorním festivalu se setká pět dětských a šest dospělých folklorních souborů – vedle bystřických stálic například Světlovan z Bojkovic, Radhošť z Rožnova nebo Věčně mladý Danaj ze Strážnice. Letos poprvé pak můžete „folklor“ poznat i skrze filmové plátno. V pátek večer se na nádvoří Bystřického zámku uskuteční promítání Letního folklorního kina, jež připravujeme ve spolupráci s tvůrčími folklorními spolky ze Strážnice a Strání. Budete moci shlédnout několik krátkých filmů s folklorními náměty, inspirovaných nejčastěji lidovými baladami. Připravena je rovněž beseda s jejich tvůrci
Festival se jako tradičně bude konat v prostorách druhého nádvoří zámku v Bystřici pod Hostýnem. O programu budeme informovat na našem webu www.rusava.net, na facebooku a na plakátovacích plochách v Bystřici.
Alžběta Vejrostová



Design By Macik