Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Celá Bystřice čte i o prázdninách

Naše Základní škola T. G. M. je zapojena do projektu ČTE CELÁ BYSTŘICE financovaného z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sympatická výzva, jak děti nalákat od počítačů ke knížkám, oslovila učitele 1. stupně i češtinářky 6. a 7. tříd. A co bylo cílem projektu? Za prvé – zavedení Čtenářských dílen do vzdělávacího oboru český jazyk a literatura jako jednoho z prostředků ke zvýšení zájmu o čtenářství a zlepšení čtenářské gramotnosti. Za druhé – získání odborných kompetencí pedagogů pro realizaci Čtenářských dílen ve výuce. „V rámci projektu bylo pořízeno 448 nových knih,“ říká manažer projektu Ivo Dedek.


Paní učitelky dostaly volnou ruku při výběru literatury v rámci tematických plánů. Ve výuce se četly knihy moderní lákající ilustracemi i klasické tituly, knihy obrázkové, naučné, pohádky, barevné dětské příběhy i poezie, vše na žádost učitelů, kteří mají zmapovanou čtenářskou úroveň svých žáků. „Knihy jsme vybírali podle aktuální poptávky, jsme rádi, že jsme v rámci projektu mohli obnovit stav školní knihovny,“ dodala učitelka českého jazyka Eva Mikešková.  

A jak vypadaly samotné čtenářské dílny? Kromě tichého čtení probíhalo čtení s předvídáním, sdílení ve skupině, brainstorming, diskuze, dramatizace, volné psaní. K velmi vydařeným hodinám patřilo psaní dopisu knižnímu hrdinovi, kam i méně pokročilí čtenáři dokázali vymyslet pár řádků. Žáci byli příjemně překvapeni, že si v hodině mohou volně vybírat knihy a začíst se. Někteří reagovali na ilustrace (Hrábky, drápky, odpadky), jiní vybírali podle toho, co už znají (Deník malého poseroutky).


Zábavnou formou se žáci seznámili s klasickou literaturou i s čerstvými trendy v kvalitní současné literární produkci pro děti a osvojili si základní cíle textové a literární analýzy. Většina žáků pak hodnotila vyučování literatury jako relaxační hodiny. Čtenářské reakce ukázaly zájem o pokračování podobných hodin, aktivitu žáků prospěchově slabších, legraci, uvolnění.


„Pociťoval jsem jak znepokojení, tak slast, že vidím tolik známých knih… Knížku jsem si vybrala podle obrázku na obalu, protože mi připomíná některé kámoše... Hodina se čtením se mi moc líbila – zbožňuju knížky… Mohli jsme si prohlédnout nové knížky a nemuseli jít do knihovny, “ zaznělo v žákovských reakcích.


Projekt Čte celá Bystřice pokračuje i o letních prázdninách. Dílna s názvem Sbal si knížku na prázdniny! nabízí vypůjčení jakékoli knihy pro příjemné chvíle zaslouženého volna. 
Eva Mikešková



Design By Macik