Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Se štítem a přáteli v cíli salzkottenského maratonu

Na začátku června se stejně jako již několikrát v minulosti vypravila početná skupina členů a příznivců spolku partnerství do německého Salzkottenu, partnerského města Bystřice pod Hostýnem.


Páteční srdečné přivítání od prezidenta spolku Partnerschaft Salzkotten – Bystřice pod Hostýnem Klause Adriana okamžitě navodilo tu správnou přátelskou atmosféru. Vzhledem k měnícímu se počasí se konala u nich doma na zahradě párty, kde jsme se shledali s dlouholetými, ale i novými tvářemi obou partnerských spolků.


Hlavním bodem sobotního programu, který pro nás naši němečtí přátelé připravili, byla jízda na vícemístných kajacích. Z Lippstadtu vzdáleného dvacet kilometrů jsme se přesunuli autobusem na start osmikilometrové vodní cesty. Řeka Lippe nabízela několik relaxačních i technických pasáží pro našich osm kajaků s česko-německými osádkami. Večerní „Pasta Party“ v Simonschule byla laděna sportovně, v očekávání nedělního běhu. Jak název akce napovídá, večeřeli jsme těstoviny s různými druhy omáček. A proběhla prezentace závodníků na nedělní 9. ročník salzkottenského maratonu.


Zpočátku příjemné nedělní slunce přivítalo nejpočetnější česko-německou výpravu běžců na náměstí zvaném „Bystřizer Plaz“, odkud se i startovalo. Účast týmu Partnerství Bystřice pod Hostýnem – Salzkotten na 9. ročníku Klingenthal maratonu byla opět chvályhodná. Celkem se přihlásilo 35 nadšenců a další jako předjezdci nebo fanoušci. V davu více než 1 200 závodníků se přece jen podařilo vybojovat si své.  Jako první vyrazili na trasu dlouhou 5,5 km naši běžci: Veronika Malantová, Božena Měchurová Studená, Jakub Solař, Markéta Šinglovičová, Vít Bělík, Christofer, Christian, Matthias, Achim a Antonia. Nejpočetnější zastoupení měla kategorie na 10,5 km, jejímiž účastníky byli: Marek Telička, Karel Novák, Milan Jelínek, Jiří Kalus, Petr Janek, Jakub Stanovský, Stanislav Malant, Roman Kalus, Klaus, Liane, Stefan, Franzi, Markus, Robin, Anette, Lars, Maik, Axel a Phillip. V půl maratonu nás zastoupili Tomáš Blaha, Thomas a Christian.
V nejprestižnější kategorii, samotném maratonu, nás reprezentovali Tomáš Svoboda a Claudia. „Bambinylauf“ tvořily česká Johanka Jelínková a německá Johanka Vöcks. Získaná trojice třetích míst nás pasovala na nejlepší tým salzkottenského běhu. V klasickém maratonu zazářili hned dva naši. Tomáš Svoboda s časem 2:57:45 obsadil krásné třetí místo. Na prvního mu chybělo necelých 12 minut, ale zaběhnout tuto trať pod 3 hodiny je na velkou poklonu. Z žen zazářila naše reprezentantka Claudia Lammersen s časem 3:58:10 a obsadila tak třetí místo v kategorii žen.


V půlmaratonu za nás startovali tři závodníci. Nejúspěšnějším byl Tomáš Blaha v čase 1:21:48, který taktéž získal bronz. V běhu na deset kilometrů byla naše účast nejvyšší, celkem 19 běžců. Nejrychlejší byl Stefan Gausemeier (skončil pátý), s časem 0:45:33 a z žen Franzi Suerland, která doběhla v čase 1:00:00. V závodě na 5,5 km se nejlépe umístil Jakub Solař s časem 00:27:17. Všem členům týmů osobně poděkovali starostové Ulrich Berger a Zdeněk Pánek.

Již teď se těšíme na další setkání, které je naplánováno na třetí víkend v červenci. Zamíříme objevovat krásy jižní Moravy. Část trasy pojedeme na kolech.

Jiří Kalus, Gabriela Nováková



Design By Macik