Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zážitky ze Zahrady

Když se řekne léto, navodí nám to slovo mnoho asociací – slunce, pohoda, krásné zážitky…My v bystřickém Centru pro seniory Zahrada jsme s jejich shromažďováním začali již na sklonku jara. Oslavili jsme s radostí přicházející teplé období, které pro nás znamená více pohybu na čerstvém vzduchu, a účastnili se různých akcí, které pečlivě připravují zdejší pracovnice L. Hefková a N. Nováková.


Nejdříve nás navštívil dětský folklorní soubor Kyjovánek z Kyjova v rámci svého projektu Srdce na dlani – děti seniorům s pásmem tanců a písní. Patřili jsme k těm vyvoleným, které potěšili během svého turné Zlínským krajem.


Děvčata v červených sukních a barevných kordulkách, chlapci v bílém, a už se dávají do zpěvu, krásné melodie slováckých písní s doprovodem cimbálové muziky. Zpívají buď všichni, nebo sólo. Chlapci předvádějí různé hry, děvčata výskají a nožky jim podupávají v rytmu. Chlapci jako suší haleny na šňůře, kterou drží děvčata. Přetahují a honí se. Potlesk provází celé vystoupení, všichni se usmívají a někteří si prozpěvují s tanečníky. Díky za milé vystoupení a nádherně prožité odpoledne s mládím ze Slovácka.


Další krásné zážitky jsme si odnesli z kácení májky, kterou jsme po nazdobení vlastními silami porazili poslední květnový den. Byli jsme tam všichni – chodící, sedící na vozíčcích, pracovníci i údržbáři. Počasí přímo lákalo k posezení pod pergolou nebo slunečníkem.


Co se bude dít? Opodál stojí májka – ne moc vysoká, ne moc ozdobená, ale pro ten účel „kácení máje“ vhodná. Přivážejí ještě poslední diváky, děvčata roznášejí občerstvení. A už se chystá první vystoupení s barevnými šátky, cvičí s nimi i seniorky na vozíčcích. Je to milé, že program zahajují, a dokazují, že to jde i v tomto věku. Po vystoupení hraje trio basa, housle, violoncello a dodává dobrou náladu všem po celé odpoledne. A již se objevuje loutka v životní velikosti, která si chce zatančit, a po ní mládí – chlapci se svým cvičitelem – a ukazují nám své bojové umění ve vzorných formacích. Jejich výkřiky zní občas hodně bojovně. Ti už se v životě nedají! Vrhají se dokonce i na májku, pracovníci s obyvateli Zahrady ji však statečně brání a májka se proto může následně slavnostně pokácet. Povolení k tomu uděluje sama ředitelka Zahrady. Diváci tleskají a občerstvují se tím, co děvčata nachystala. Na výběr je víno, pivo, chlebíčky, moučník...
Ale to už se k vystoupení připravují bystřické mažoretky. Ty nejmenší, včeličky, se předvádějí s hůlkou jako první a po nich pochodují nádherně oblečené malé slečny v modrostříbrných šatičkách s lodičkami a slušivými účesy na hlavě. Vzorné držení těla, ovládání hůlek, přesné pohyby, to vše vytváří krásné vystoupení. Potlesk nemá konce.Program pomalu končí. Všichni se vracejí do svých pokojů a v srdci i mysli je klid a pohoda.


V pondělí 6. června k nám přišly dvě třídy malých žáčků ze Základní školy Bratrství, aby splnily několik úkolů a potěšily sebe i přihlížející.  Házely pétanque, jezdily s vozíčkem, hrály kuželky… A to nejdůležitější – malovaly barevnými křídami na cestu obrázky. Úkoly plnily snadno a rychle.  A honem pro odměnu – balíček s drobnými dárky. Nechyběla sladkost, užitečný bloček a záložka do knížky s postavičkou z Večerníčků, kterou vyrobila skupinka zdejších seniorek. Každý žák ještě dostal medaili s logem naší Zahrady. Připraveno bylo i malé pohoštění a po krásně prožitém dopoledni se všichni rozešli.


V závěru měsíce června jsme absolvovali několik olympijských disciplín, jelikož jsme se stali reprezentanty Letní zahradní olympiády. Na zahajovací ceremoniál sestoupila z Olympu i bájná bohyně.


Senioři nesou olympijský oheň a vlajku, přihlíží dokonce i plyšový maskot. Olympiáda je zahájena. Zkoušíme hod diskem, vrh koulí, vodní pólo, střelbu a další lákavá stanoviště. Účastníků je mnoho. Vše jde ale hladce zásluhou žáků posledního ročníku Základní školy Bratrství, kteří při této velké akci pomáhají. Odpolednímu ukončení her předchází slavnostní vyhlášení výsledků, předávání diplomů a medailí.

Velké díky za další vydařenou akci. Při sledování Letních olympijských her z brazilského Ria de Janeira budeme jistě vzpomínat na ty naše.
                       

MM



Design By Macik