Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Podhoran – co je nového?

O problému Podhoran psal Zpravodaj města Bystřice pod Hostýnem naposled přesně před rokem, v době, kdy rada města na základě novely zákona o pomoci v hmotné nouzi vyslovila nesouhlas s vyplácením doplatku na bydlení osobám žijícím v této ubytovně. Podle výkladového stanoviska Ministerstva vnitra ČR, které je dle názoru města v rozporu se zákonem, je vyjádření obce pro úřad práce nezávazné a úřad může i přes nesouhlas obce dávky vyplácet. Město nadále vydává zamítavá rozhodnutí, úřad práce dávky nadále vyplácí, a to na základě potvrzení vydaného terénními pracovníky, že žadatel aktivně vyhledává nové bydlení. Nárok na bydlení je posuzován znovu každé tři měsíce. Situaci na Podhoranu neustále sledují městský odbor sociálních věcí, finanční a stavební odbor, živnostenský úřad, městská policie. Pracovníci těchto útvarů v případě potřeby zasahují, řeší vzniklé potíže a průběžně hledají nová východiska ze situace. 


Jak informovala Mgr. Marcela Vegrichtová, Odbor sociálních věcí MěÚ Bystřice pod Hostýnem působí na ubytovně Podhoran zejména v souvislosti s výkonem agendy sociálněprávní ochrany dětí. Na žádost příslušných orgánů jsou prováděna sociální šetření v rodinách. V rámci této agendy se nejčastěji řeší výchovné problémy dětí spojené s trestnou činností a se záškoláctvím. S rodinami také intenzivně komunikují pracovníci terénních sociálních služeb – Terénní asistenční služba Bystřice pod Hostýnem, která je určena pro rodiny s dětmi, a Argo, Společnost dobré vůle Zlín, která poskytuje pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo prevence sociálního vyloučení. Jejich klienty jsou cizinci, osoby sociálně vyloučené, ale také národnostní menšiny. V průběhu výkonu agendy sociální práce a sociálněprávní ochrany dětí kontaktuje bystřický odbor sociálních věcí příslušné obce, ve kterých mají obyvatelé ubytovny platný trvalý pobyt, a upozorňuje na nutnost řešit bytové záležitosti jejich občanů.


Podle slov velitele Městské policie Bystřice pod Hostýnem Bc. Radka Sigmunda se přestupkové jednání ze strany ubytovaných většinou týká přestupků proti majetku. K těm dochází převážně v supermarketech při krádeži zboží. V ojedinělých případech se v průběhu roku objevily potyčky mezi ubytovanými osobami a ostatními občany. Ve všech případech ale byli iniciátory lidé, kteří na ubytovně nežijí.


Městský odbor územního plánování a stavebního řádu po provedených kontrolách nadále konstatuje, že objekt bývalého hotelu Podhoran je užíván v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, některé prostory jsou užívány k jinému účelu, než k jakému jsou určeny. Jak potvrdila vedoucí odboru Ing. Ludmila Dostálová, vlastník objektu byl na tuto skutečnost stavebním úřadem upozorněn a vyzván ke zjednání nápravy. Za nesplnění mu byla uložena pokuta. Vzhledem k tomu, že vlastník objektu do dnešního dne nezjednal nápravu, postupuje bystřický stavební úřad v souladu se stavebním zákonem.

Město Bystřice pod Hostýnem na základě zákona o místních poplatcích a obecně závazné vyhlášky č. 2/2012, o místním poplatku z ubytovací kapacity, tento poplatek vybírá, a to v zařízeních určených k přechodnému ubytování za úplatu, tedy i v ubytovně Podhoran. Jak informovala Mgr. Emílie Pánková, vedoucí správy daní a poplatků MěÚ Bystřice pod Hostýnem, ubytovatel je povinen poplatek hradit dobrovolně a má také ohlašovací povinnost uvádět údaje a skutečnosti rozhodné pro stanovení jeho výše. Sazba poplatku činí za každé využité lůžko a den 5 Kč. Kapacita ubytovny Podhoran dle kolaudačního rozhodnutí je 96 lůžek. Tabulka zachycuje v procentech využití ubytovací kapacity uvedeného zařízení od roku 2012 do 1. čtvrtletí letošního roku.

využitých lůžek v roce 2012 31,59 %,

využitých lůžek v roce 2013 79,90 %,

využitých lůžek v roce 2014 31,79 %,

využitých lůžek v roce 2015 42,57 %,

využitých lůžek v 1. čtvrtletí 2016 38,95 %    
    

V srpnu 2015 byl vydán brněnským soudním exekutorem exekuční příkaz k prodeji nemovitostí proti povinnému Hotel Podhoran, s. r. o., Bystřice pod Hostýnem. Stavba se dostala do dražby kvůli pohledávce společnosti RWE. Usnesením téhož soudního exekutora o nařízení dražebního jednání byl termín dražby stanoven na 22. 6. 2016. Město bylo podle slov starosty Zdeňka Pánka připraveno se dražby zúčastnit. Vyvolávací cena činila 4,3 milionu korun, při znaleckém odhadu hodnoty stavby, který uváděl 6,5 mil. Kč. Dražební jednání se však podle slov právničky města Mgr. Hany Körberové neuskutečnilo a soudní exekutor termín dražebního jednání odročil na listopad 2016. Povinný totiž uhradil více než polovinu dlužné částky, včetně příslušenství, a na zbývající část byl smluven splátkový kalendář.
Město situaci kolem ubytovny Podhoran ve svém centru nepřetržitě sleduje.
-red-



Design By Macik