Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Vycházka s ornitologem

Jaro je konečně tady, většina ptáčků přiletěla ze svých zimovišť, a když si ráno přivstanete, uslyšíte hlasité ptačí štěbetání. To je ta správná doba, kdy ornitologové pořádají po celé republice vycházky s pozorováním ptáčků pod názvem „Vítání ptačího zpěvu“. O této akci jsme se u nás v družince při ZŠ T. G. Masaryka dozvěděli v loňském roce poprvé. Seznámili jsme se se zkušeným ornitologem panem Martinem Vymazalem z Hulína a akci pod jeho vedením zorganizovali.


Pro velký úspěch byla vycházka pro milovníky ptactva a přírody připravena i na letošní rok. Sešli jsme se v sobotu 30. dubna v osm ráno na Tesáku. Trasa byla naplánovaná předem, šli jsme po naučné stezce Smrdutá – Janče až do Chvalčova k hotelu Říka.


Cestou jsme  narazili na spoustu ptáčků, mimo jiné  na vzácného kosa horského, a obdivovali chráněné rostliny – měsíčnici vytrvalou a orchideje.Nejvíce jsme se těšili na ukázku kroužkování ptáků, protože nám ale nepřálo štěstí a nepodařilo se nám žádného odchytit, máme se na co těšit příště. Pro zpestření vycházky jsme pro malé i velké účastníky připravili doprovodný program – ornitologické doplňovačky, spojovačky, poznávání ptáků, křížovky a hru na žluny. Za správné odpovědi všichni obdrželi samolepky, odznáčky, magnetky a různé ornitologické materiály.
Příjemně unaveni jsme odpoledne dorazili k hotelu Říka, kde jsme naši společnou vycházku zakončili předáním pamětních listů. Akce, které se letos zúčastnilo 46 milovníků přírody, z toho 15 dětí, bezpochyby splnila svůj účel. Získali jsme spoustu informací o životě ptáků a rostlin, přinesla nám pohyb na čerstvém vzduchu a nechyběla legrace a dobrá nálada.


Vítání ptačího zpěvu není jedinou akcí, kterou naše družina v oblasti ornitologie pořádá. Od začátku měsíce března sledujeme přílet některých ptáčků a zaznamenáváme vše na internetu v rámci projektu „Jaro ožívá“. K tomu jsme také uspořádali vědomostní soutěže, poznávání ptáčků a vyhlásili fotosoutěž „O nejzajímavější snímek našich opeřenců“.
Dne 29. března si s dětmi přišel popovídat do družinky náš ornitolog Martin Vymazal, připravil si i soutěž v poznávání ptačích hlasů. Děti byly jeho programem nadšeny. Připomněl nám také, že ptákem roku 2011 je strnad obecný, který vystřídal loňskou kukačku obecnou.
Pokud patříte k milovníkům ptactva a naše akce „Vítání ptačího zpěvu“ vás zaujala, sledujte příští rok koncem dubna naše internetové stránky a můžete se k naší ornitologické partě přidat i vy. 


     KUK



Design By Macik